Uvodno obraćanje Dačića na Neformalnom sastanku na visokom nivou u Helsinkiju OEBS

Uvodno obraćanje Predsedavajućeg OEBS-u, prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Neformalnom sastanku na visokom nivou u Helsinkiju:

„Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na drugi deo našeg sastanka, za koji se nadam da će biti interaktivna i otvorena razmena mišljenja o načinima za unapređenje našeg dijaloga o bezbednosti u ovim vremenima velikih izazova. Takođe bih želeo da se zahvalim našim finskim domaćinima na velikodušnom gostoprimstvu i odličnoj organizaciji. Upravo smo obeležili 40. godišnjicu Završnog akta iz Helsinkija uz jednostavnu, ali izrazito simboličnu ceremoniju.

Svi osećamo duboku nelagodu i zabrinutost zbog aktuelnog stanja evropske bezbednosti. S druge strane, ne možemo očekivati da će se sve nekim čudom vratiti na mirnije i manje napete uslove koji bi nam ulili veće poverenje pri prevladavanju mnogih izazova s kojima smo suočeni u jednom nesigurnom svetu. Takva pozitivna promena se prosto neće dogoditi sama od sebe. Ali bar znamo šta je potrebno za ostvarivanje napretka. Upravo zahvaljujući četrdesetogodišnjem iskustvu, znamo da se poverenje može graditi jedino kroz otvoren, inkluzivan i iskren dijalog. Ono zahteva kontinuirane napore, strpljenje i istrajnost. U ovoj dubokoj krizi evropske bezbednosti, trebalo bi da iskoristimo činjenicu da je OEBS najbolje pozicioniran da posluži kao centralni forum za angažovanje.

Uveren sam da nam naša inkluzivna platforma za dijalog i zajedničko delovanje pruža istinsku priliku da radimo zajedno na rešavanju aktuelne krize, obnavljanju izgubljenog poverenja i ponovnom učvršćivanju evropske bezbednosti. Naš najveći izazov je da dođemo do političkog rešenja krize u i oko Ukrajine. Postizanje napretka za pregovaračkim stolom i na terenu je preduslov ne samo za obnavljanje mira i bezbednosti u regionu OEBS-a, već i za povratak na put saradnje koji nas može približiti viziji bezbednosne zajednice formulisane u Astani. Pritom se, kao i uvek, moramo rukovoditi principima Helsinkija. Kao što sam već rekao, nema prave bezbednosti niti stabilnosti u našem regionu bez punog poštovanja i dosledne primene principa i obaveza OEBS-a. Okosnica ovog nastojanja mora biti povratak na poštovanje principa Helsinkija.

Naš današnji sastanak jedna je od nekoliko akcija već pokrenutih na različitim nivoima u cilju suštinske diskusije o sadašnjem stanju u evropskoj bezbednosti. Cilj je da se usmerimo na najhitnija pitanja na agendi OEBS-a, uključujući šire implikacije tekuće krize po evroatlantsku i evroazijsku bezbednost. Iako jeste važno da naše razlike iznosimo na iskren i otvoren način, od suštinske je važnosti da istražimo mogućnosti za nalaženje zajedničkog stava o načinu ponovnog pokretanja procesa za postizanje opšte saglasnosti u pogledu bezbednosne saradnje u Evropi.

Jasno je da imamo različita shvatanja pretnji i drugačija tumačenja događaja koji su doprineli brzom opadanju nivoa našeg međusobnog poverenja. Kako bismo prevazišli ove razlike, potrebno je da bolje razumemo korene ovih različitih perspektiva. Ukoliko smo istinski posvećeni iskazanoj ambiciji za postizanje napretka u pogledu zajedničke, bezbednije budućnosti, moramo otići korak dalje od pukog iznošenja sopstvenih stavova. Treba da pokušamo da razumemo perspektive drugih, kao i ono čime su motivisane. Današnja diskusija pruža nam dobru priliku za postizanje boljeg razumevanja naše sadašnje pozicije i na koje bismo načine mogli da ostvarimo napredak.

Kako bismo podstakli interaktivnu i neformalnu debatu, zamolio bih našeg generalnog sekretara Zanijera da bude moderator ove važne debate tokom celog dana i da nas na početku ukratko obavesti kako planira da vodi raspravu. Kao što vam je poznato, predsedavanje će pripremiti rezime današnje debate, koji može da posluži kao osnova za dalja razmatranja, uključujući i u periodu do Ministarskog sastanka u Beogradu u decembru. Pitanje koje će nama u predsedavanju biti posebno zanimljivo je, naravno, koji bi koraci trebalo da uslede nakon ovog sastanka.

Radujem se produktivnim diskusijama okrenutim budućnosti, koje mogu da doprinesu obnavljanju OEBS-ove tradicionalne kulture saradnje i zajedničkog delovanja u rešavanju bezbednosnih izazova koji se tiču svih nas“.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.