Srbija nije glasala protiv Rusije u Helsinkiju OEBS

Parlamentarna skupština OEBS-a usvojila je u sredu Rezoluciju o osudi “nastavka akcija Rusije u Ukrajini”, a prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je juče u svojstvu predsedavajućeg boravio u Helsinkiju na obeležavanju 40. godišnjice osnivanja OEBS-a, ističe za Danas da to nema veze sa njime.

– To je Parlamentarna skupština OEBS-a, ja, odnosno Srbija, ne predsedavam time. To su parlamentarci iz zemalja OEBS-a i tu učestvuje delegacija naše skupštine. Ja sam se u četvrtak protokolarno njima obratio i odgovarao na pitanja – precizira Dačić.

Povodom izglasavanja navedene rezolucije, Dijana Vukomanović, koja je predvodila delegaciju Narodne skupštine Srbije na godišnjoj Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u prestonici Finske, ukazuje za Danas da OEBS okuplja 57 država učesnica, a na godišnjoj Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Helsinkiju obeležavala se četrdesetogodišnjica od osnivanja i usvajanja 10 principa miroljubive koegzistencije zapisanih u osnivačkom Helsinškom završnom aktu.

– Ipak, jubilej u Helsinkiju je bio u senci odsustva delegacije Rusije. Pošto Finci nisu hteli da izdaju vize ruskim poslanicima koji su na crnoj listi EU, uključujući i predsednika ruske Dume, Nariškina, na početak zasedanja došao je samo jedan član delegacije Kovalev, i rekao da zbog sprečavanja dolaska celokupna delegacija Rusije neće da učestvuje. Žaljenje zbog nedolaska parlamentaraca Rusije izrazili su, dosta oštro, Nemci, Švajcarci, Francuzi, Italijani. Ja sam u govoru na plenarnom zasedanju kao šef delegacije takođe rekla da je nedopustiva politika “prazne stolice” koja vodi u opstrukciju procesa odlučivanja unutar OEBS-a – objašnjava naša sagovornica.

Vukomanovićeva ukazuje da je predsedavajući OEBS-a Dačić takođe pre početka zasedanja uputio pismo i telefonom razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Finske, tražeći da se ruskim parlamentarcima daju vize.

dijana-vukomanovic-foto-marina-lopicic-1425584741-622769

– Ipak, pošto delegati iz Rusije nisu učestvovali, njihove dve rezolucije nisu ni razmatrane, ali je razmatrana kanadska rezolucija kojom se osuđuju aktivnosti Rusije u Ukrajini. Vodila se detaljna rasprava o paragrafima i amandmanima na kanadsku rezoluciju, i za svaki se glasalo. Na kraju je rezolucija ipak usvojena sa 96 glasova parlamentaraca za, sedam protiv, 32 uzdržanih. Mi smo bili uzdržani kao i Švajcarci, Italijani, i drugi, a Francuzi uopšte nisu hteli da glasaju. Uzdržali smo se upravo zbog onemogućavanja Rusije da prisustvuje. Održali smo i sastanak takozvane trojke – bivše, sadašnje i buduće zemlje koje predsedavaju OEBS-u, sa Švajcarcima i Nemcima – navodi ona.

Dijana Vukomanović zaključuje da je bitno da se i “unutar OEBS-a ne ponovi obrazac sprečavanja aktivnog učestvovanja ruskih parlamentaraca u radu Skupštine OEBS, poput Saveta Evrope”. “Na jesen se parlamentarci OEBS-a okupljaju u Mongoliji i pretpostavljam da će tamo ruska delegacija prisustvovati u punom kapacitetu”, konstatuje sagovornica Danasa.

Izvor: Danas

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.