Osigurati bezbednost posmatrača OEBS OEBS

„Sve strane u istočnoj Ukrajini imaju odgovornost da osiguraju bezbednost posmatrača OEBS-a i garantuju njihovo nesmetano kretanje u regionu“, izjavio je predsedavajući OEBS,  ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, posle dva incidenta u kojima su članovi specijalne posmatračke misije OEBS našli u unakrsnoj vatri. „Duboko sam zabrinut zbog incidenata u Šhastiji 26. jula i Širokinu 27. jula, posebno što se čini da su meta bili naši nenaoružani posmatrači civili”, naveo je Dačić.

On je rekao da je jedan od članova posmatračke misije, koji je zadobio blažu kontuziju i povredu desne noge u incidentu u Širokinu, sada pušten iz bolnice. „Želim da pohvalim hrabrost i predanost koju posmatrači i članovi misije pokazuju svaki dan radeći u sve težoj situaciji. Snažno osuđujem sve incidente ili akcije koje koče rad specijalne posmatračke misije”, rekao je Dačić.

Ministar je istakao da su sve strane na terenu u istočnoj Ukrajini dužne da u skladu sa obavezama koje su preuzele sporazumom u Minsku obezbede sigurnost, bezbednost i slobodu kretanja posmatrača. Dačić je takođe podsetio sve strane da je na osnovu tog sporazuma potrebno hitno i u potpunosti sprovesti primirje, nastaviti i ubrzati povlačenje teškog naoružanja i pojačati politički dijalog.

„OEBS je jedina organizacija koja može da nadgleda bezbednosnu situaciju i verifikuje povlačenje teškog naoružanja na kredibilan način u cilju de-eskalacije sukoba i normalizacije situacije na terenu”, rekao je Dačić. Predsedavajući OEBS-u je ukazao da sve strane imaju obavezu da podrže napore OEBS-a i nastave rad na političkom procesu kako bi se okončao smrtonosni ciklus nasilja.

Izvor: Tanjug

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.