Најновије

Потребна ми је логистика велике партије Вести

Говорећи о својим мотивима уласка у СПС, Марковић је рекао да нове и мале партије могу да освоје простор за себе, али да је за ону врсту широке платформе о којој он сања потребна логистика велике и добро организоване партије.

“За велике промене организација је кључ, а не појединац са визијом. У Грчкој је Ципрас већ дао оставку, Словенија има нове покрете, али она је мала стабилна земља, без великих проблема. Са друге стане, Италија је доживела слом великих партија”, објашњава он и додаје да је грађанска самоорганизација, ипак, карактеристичнија за боље организована друштва, него што је наше.

Марковић је за РТВ рекао да се често заборавља чињеница да су комунисти на првим послератним изборима, када је земља била разорена, наступали под именом Народни фронт, те да и ми данас морамо да је и нама данас потребан широки фронт окупљања, који би почивао на три стуба – друштвеној правди, солидарности и националном достојанству.

“Можда је то илузија, да унутар овог система има простора да се нешто уради, а многи људи су се ту преварили”, каже Предраг Марковић, потпредседник СПС-а и додаје да се са друге стране, ми се данас боримо око питања идентитета, а да многи људи и даље нису сигурни да ли су Југословени или Срби, а то је и културни проблем.

“Национално достојанство подразумева идентитет у којем смо задовољни и поносни због чињенице да смо грађанин Србије. Ми сада опет градимо државу, били смо је утопили у један шири контекст и сада је опет градимо”, објаснио је Марковић.

Марковић каже да се са Дачићем договорио да не учестувује у дневној политици, али да ће се вероватно ангажовати у предизборној кампањи, те да ће му први задатак бити да саслуша људе.

“Да ли ми довољно слушамо људе? Политичке елите су затвориле своје кругове, а ја се питам да ли неко у Сомбору, можда, има визија развоја, која може да се употреби за ту локалну средину или за целу земљу”, објашњава он.

Осврћући се на коментар социолога Слободана Антонића, који је рекао да ће од Србије остати само руина након ове власти, Марковић је рекао да таква изјава забрињава, те да су наш институције цивилног друштва недовољно развијене да би нешто урадиле ван система.

“Занимљив је пример Исланда, где је на интернету изгласана Влада, али они се сви познају. Можда је то једна илузија, да унутар система има простора да се нешто уради, многи људи су се ту преварили”, рекао је потпредседник СПС Предраг Ј. Марковић.

Извор: РТВ

Категорије: Вести|Руководство