Најновије

Гас појефтињује за око девет одсто Вести

Цена гаса у Србији у четвртом кварталу ове године биће нижа за око девет одсто, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић и поручио да Србија има довољно гаса за зиму.
Србија има апсолутно сигурно снабдевање гасом за наступајућу грејну сезону, а и складиште Банатски двор је пуно, рекао је Антић новинарима после састанка са министром енергетике Републике Српске Петром Ђокићем.
Антић је поручио да Србија има јасно дефинисане уговоре са Русијом о снабдевању гасом.
Додао је да грађани, привреда и даљински системи грејања немају разлога за бригу што се тиче снабдевености гасом пред наступајућу зиму.
Србија још нема озбиљну алтернативу руском гасу, али очекује да ће добити алтернативне и додатне изворе снабдевања гасом реализацијом великих пројеката, као што су гасоводи ТАП и ТАНАП, као и изградњом ЛНГ терминала у Грчкој и гасне конекције са Бугарском, рекао је Антић одговарајући на новинарско питање да ли ће се САД убудуће противити сарадњи између Србије и Русије у енергетици.
Србија је чврсто опредељена да обезбеди нове руте снабдевања гасом, што је актуелна доктрина у целој Европи, истакао је Антић.
Он је указао да интерконекција између Србије и Бугарске која треба да се гради није део пројеката повезивања на руски гас већ са гасом из Азербејџана и других делова света.
Антић је објаснио да је за Србију веома битно да има подршку САД за реализацију тог пројекта, јер је то позив ЕУ да се у већој мери укључи у финансирање те гасне конекције.
Антић је рекао да очекује да ће Српска фабрика стакла из Параћина наставити да измирује обавезе за струју и гас, јер, како је навео, нико не може да добија бесплатне енергенте, па ни та фабрика.
“Стално ћемо их држати под притиском и увести у редовно плаћање”, рекао је Антић новинарима.
Он је најавио да ће на састанку Стакларе и ЕПС снабдевања, који ће ускоро бити одржан, бити прецизирана динамика плаћања дуга те фабрике за струју.
Министар је подсетио да је руководство те фабрике почело одговорно да се понаша и да је из сопствених прихода већ платило један део дуга за гас.
“Очекујемо да се настави и са измирењем обавеза за струју”,рекао је Антић и додао да је држава успела, захваљујући свом чврстом ставу, али и уз помоћ медија, да се избори да та параћинска фабрика почне да плаћа дугове за енергенте.

Антић је  изјавио да са пуно оптимизма очекује решење питања приватизације ХИП Петрохемије из Панчева, као и предузећа МСК и Азотаре, јер те фабрике, како је поручио, данас добро раде.
Антић је истакао да Петрохемија данас остварује позитивне финансијске резултате и уредно плаћа струју и примарни бензин.
Што се тиче МСК и Азотаре, како је додао, и ту су постигнута позитивна решења, што је добар позив за потенцијалне купце да улажу у те фирме.
Антић је додао да је за државу било важно да та предузећа покрену и побољшају рад, како би  могла успешно да нађу купца.
Извор:  Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.