Најновије

Виноградарство и винарство развојна шанса Вести

Министар пољопривреде и заштите животне средине, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић  је у селу Доњи Матејевац код Ниша, свечано отворила традиционалну манифестацију „Матејевачка берба 2015“, која означава почетак сезоне бербе грожђа и производње домаћих вина у духу добре традиције и старих обичаја Матејевачког виногорја.

„Република Србија је земља са развијеном винском  културом и дугом традицијом. Виноградарство представља важну грану агоиндустрије а вино је значајан производ за развој туризма, односно за посету винским крајевима, а и само узгајање винове лозе је наша велика развојна шанса“ рекла је министар Богосављевић Бошковић. Она је посебно истакла да се значај данашње манифестације  огледа у промоцији виноградарства и винарства, међународној сарадњи и успостављању нових контаката, прилици за стицање нових клијената и купаца и очувању традиције породичних винарија и подрума.

Министар Богосављевић Бошковић је подсетила да се кроз мере подршке Министарства пољопривреде и заштите животне средине за подизање нових модерних засада винограда ствара добра основа за обнову и развој виноградарства, што је добра основа за рурални развој, промоцију локалне хране, културних вредности и традиције.

„Кроз подршку подизања винограда, матичних засада винове лозе, сертификацију и селекцију, подршку опремања винарија, унапређење квалитета вина, промовисање ознака географског порекла, куповину нове опреме и механизације пружа се добра прилика за бржи развој ове области. Модерна производња и технологија, обнављање засада и све већи број младих у виноградаству побољшавају положај породица које се баве пољопривредом и доприносе да млади остају на својим имањима што је услов за стабилан развој пољопривреде и села.“ закључила је Богосављевић Бошковић.

20150919_171239

Након отварања манифестације министар је посетила домаћинство породице Стефановић које се бави воћарском производњом.

Манифестацији „Матејевачка берба 2015“ присуствовали су градоначелник Ниша проф.др Зоран Перишић и председници локалне самоуправе.

Извор: Министарство пољопривреде и заштите животне средине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.