Dačić u Varšavi na Implementacionom sastanku ljudske dimenzije OEBS

Obraćanje predsedavajućeg OEBS-u, prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića na Implementacionom sastanku ljudske dimenzije koji se održava u Varšavi:

„Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da vam u ime predsedavanja Srbije OEBS-u poželim dobrodošlicu na Implementacioni sastanak ljudske dimenzije. Na samom početku bih želeo da se iskreno zahvalim poljskim vlastima, kao i direktoru Linku i njegovom timu u ODIHR-u, na organizaciji ovog najznačajnijeg godišnjeg sastanka u okviru ljudske dimenzije.

Takođe bih želeo da pozdravim predstavnike država učesnica OEBS-a, Partnera za saradnju, međunarodnih organizacija, civilnog društva, kao i akademske zajednice. Kao jedan od najvećih godišnjih foruma za ljudska prava, Implementacioni sastanak ljudske dimenzije predstavlja odličnu priliku da se izvrši pregled realizacije preuzetih obaveza i razmena gledišta o brojnim pitanjima iz oblasti ljudskih prava. Ovo je istovremeno značajna prilika za razmatranje izazova sa kojima se danas suočavamo. A izazova ima puno.

Kao što nam je svima poznato, Srbija je preuzela predsedavanje OEBS-u u izuzetno teškom trenutku za celokupan prostor OEBS-a. Situacija u i oko Ukrajine i dalje predstavlja ozbiljnu pretnju evropskoj bezbednosti. Tokom cele godine, predsedavanje, kao i Organizacija u celini nastavili su da čine sve što je u njihovoj moći za podršku sprovođenju sporazuma iz Minska kako bi došlo do prekida neprijateljstava i kako bi se usmerio politički proces. Ovi napori obuhvatali su i angažovanje u cilju isticanja značaja poštovanja obaveza OEBS-a u oblasti ljudskih prava. Takođe je otvorena debata o tome kako otkloniti strukturnu štetu koju je kriza u i oko Ukrajine pričinila evropskom bezbednosnom sistemu u čiju je osnovu ugrađena naša Organizacija. Nadamo se da ćemo do Ministarskog saveta koji se u decembru održava u Beogradu imati jasniju sliku o tome kako pristupiti ponovnom uspostavljanju poverenja u okviru OEBS-a i reafirmisati njegove osnovne principe. Smatramo da će Izveštaj Panela eminentnih ličnosti koji je uspostavilo predsedavanje Švajcarske prošle godine pomoći u tom pogledu.

Kad je reč o izazovima, u Evropi se danas suočavamo sa sve većom i izuzetno ozbiljnom migrantskom krizom. U vreme kada hiljade ljudi rizikuju živote napuštajući svoje zemlje pogođene konfliktima u susedstvu prostora OEBS-a, ne smemo da zaboravimo na ljudska prava i humanitarne aspekte migrantske krize. Dosadašnji odgovor u tom smislu u najmanju ruku, nije bio na zadovoljavajućem nivou. Podizanje ograda, zatvaranje granica i prekomerna upotreba sile prema ljudima koji beže od razornih konflikata ne predstavljaju odgovor u skladu sa obavezama o poštovanju ljudskih prava koje su preuzele države učesnice ove organizacije, niti sa drugim međunarodnim normama i standardima iz oblasti ljudskih prava. Iz tog razloga, treba da se zalažemo za poštovanje ljudskih prava svih, posebno imajući u vidu da su u vreme sukoba i kriza najviše pogođena upravo osnovna ljudska prava. Republika Srbija spada u zemlje koje su pogođene ogromnim talasom migranata koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja. Učinili smo sve da pružimo adekvatan odgovor na aktuelnu krizu.

Ove godine obeležavamo 40. godišnjicu Završnog akta iz Helsinkija. Tada je po prvi put poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda obuhvaćeno jednim regionalnim bezbednosnim sporazumom i to ne u vidu aneksa, već ravnopravno sa političko-vojnim pitanjima. Završnim aktom iz Helsinkija je takođe utvrđeno da građani imaju pravo da poznaju svoja prava i postupaju u skladu s tim. Ovaj dokument je obezbedio i najznačajniju polaznu tačku za razvoj angažovanja civilnog društva širom prostora OEBS-a. Doprinos organizacija civilnog društva i dalje je veoma značajan za jačanje zaštite ljudskih prava. Očekujem da ovogodišnji Implementacioni sastanak ljudske dimenzije obezbedi dobru osnovu za plodnu raspravu između država učesnica i sa predstavnicima civilnog društva o zajedničkim izazovima sa kojima se suočavamo.

Kao što je konstatovano u Deklaraciji iz Astane, organizacije civilnog društva su tokom protekle četiri decenije imale neprocenjivu i nezamenjivu ulogu u praćenju poštovanja preuzetih obaveza od strane vlada, u interesu bezbednosti svih. To se najbolje vidi upravo na primeru Implementacionog sastanka ljudske dimenzije (HDIM). Uloga civilnog društva zauzima visoko mesto na agendi uzastopnih predsedavanja Švajcarske i Srbije. Na primer, obe zemlje su u saradnji sa civilnim društvom izvršile samoevaluaciju ispunjavanja obaveza prema OEBS-u. Stoga bih želeo da iskoristim ovu priliku da se svima prisutnima lično zahvalim na neumornom angažovanju i doprinosu.

Tokom predsedavanja OEBS-u, Republika Srbija je bila i nastavlja da bude posvećena daljem unapređenju i povećanju nivoa ispunjavanja obaveza OEBS-a u sve tri dimenzije. U oblasti treće dimenzije posvetili smo posebnu pažnju vladavini prava, nacionalnim institucijama za ljudska prava, slobodi izražavanja i slobodi medija, uključujući bezbednost novinara, slobodu vere i ubeđenja, slobodu okupljanja i udruživanja, zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina i jačanje tolerancije i nediskriminacije. Predsedavanje Srbije je otpočelo, ranije nego obično, sa pripremom mogućih rešenja za Ministarski savet u Beogradu kako bi bilo dovoljno vremena za inkluzivnu i konstruktivnu debatu među delegacijama. S tim u vezi, želeo bih da podstaknem delegacije da se uključe u tu diskusiju na konstruktivan način i da istaknem da naš glavni cilj treba da bude usvajanje sadržajnih odluka, a ne veliki broj odluka kojima se ponovo potvrđuju postojeće obaveze. Vaš doprinos i konkretne preporuke koristile bi u daljim koracima ka Ministarskom savetu koji se održava od 3-4. decembra u Beogradu.

Pre nego što zaključim, želeo bih da istaknem značaj uloge institucija OEBS-a, posebno imajući u vidu da samo jake i profesionalne institucije sa adekvatnim finansijskim i ljudskim resursima mogu da pomognu državama učesnicama u ispunjavanju obaveza OEBS-a. Iz tog razloga, treba da stvorimo neophodne uslove za realizaciju njihovih mandata. Na kraju, želim još jednom da se zahvalim uvaženim predstavnicima institucija i izvršnih struktura OEBS-a na podršci i plodnoj saradnji”.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.