Најновије

Представљен “Балкански етнички мозаик” проф.др Жарка Обрадовића Вести

Највећа просторија Библиотеке града Београда, читаоница Фонда уметности била је тесна да прими све госте који су вечерас дошли да присуствују представљању три књиге проф. др Жарка Обрадовића.

У питању су књиге “Балкански етнички мозаик” на српском језику и две на енглеском “Minorities in the Balkans” и “Balkan Ethnic Enigma” у издању “Чигоје”.

О књигама су, поред аутора и издавача Жарка Чигоје, говориле колеге аутора са Факултета политичких наука проф. др Борис Кривокапић и проф. др Милан Јовановић и историчар др Предраг Марковић.

Жарко Чигоја је изразио задовољство што му се пружила прилика да објави три научне студије проф. др Обрадовића пријатеља из младости када су обојица размишљала како да допринесу да свет буде бољи.

Он је најавио да ће неки делови ових књига, које се све баве питањима везаним за мањинска права, бити преведени на кинески и објављени у Кини, према спорзуму који је “Чигоја штампа” потписала са кинеским издавачем.

RRK_0338

Обрадовић, који се већ висе од две деценије бави политичким радом, казао је да је ову студију припремао више од 10 година, а наставак је његове докторске тезе, “Мањински проблеми у односима балканских држава”, одбрањене 2002. године.

Истраживање идентитета мањина, њихов положај, односи са народима и међу државама, активности међународних заједница, заштита и гарантовање права – тема су Обрадовићевих књига.

Он се у свом научноистраживачком и стручном раду, поред питања положаја и права припадника мањина у државама Балкана, бавио и питањима политичког система и територијалне организације државе, локалном самоуправом, питањима од значаја за историју и међудржавне односе на Балкану, геополитичким положајем Србије и другим питањима од значаја за политички систем и међународни положај Србије.

Промоцији су присуствовали први потпредседник и министар спољних послова Ивица Дачић, министар рударства и енергетике Александар Антић, амбасадор НР Кине Ли Манчанг и бројне личности из политичког и јавног живота.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.