Најновије

Ивица Дачић у емисији РТВ Пинк “Тешка Реч” Вести

Гостујућу у емисији РТВ Пинк “Тешка реч” Ивица Дачић, први потпредседник Владе И министар спољних послова је коментаришући мере које је Хрватска увела против наше земље И контрамере које је донела Влада Републике Србије тим поводом рекао:

“Да, они не одустају и даље је то њихов став да траже да се ми бавимо преусмеравањем те руте којом иду мигранти чиме се ми иначе не бавимо, то је једна лажна оптужба која постоји. Ја бих замолио чак и међународне организације које постоје овде код нас које се баве тим послом као што су разне агенције УН, УНХЦЕР, Међународна организација за миграцију, Црвени крст, да заиста потврде те ствари а то је да се Србија као држава не бави организовано да га ми, када неко уђе код нас у Прешево, што пре спроведемо да оде у Мађарску или у Хрватску. Управо сада то Хрвати раде према Мађарској, покушали су и према Словенији, а ту је исто дошло до конфликта.

У том смислу мислим да је велика ствар да, ако сада можемо после неколико дана колико све ово траје, пробамо да направимо једну анализу. Мислим да је овај потез Хрватске односно њеног премијера био један велики ауто-гол. Али, атуо-гол који није само на њихову штету. Јер, показало се да су Европска унија и њени највиши функционери осудили тај потез и да су уствари они потврдили примедбе Србије да је Хрватска поступила једнострано, противправно, против свих конвенција и принципа на којима почивају организације у којима је Хрватска члан. Значи, увела је разне мере – као што је блокада теретног саобраћаја, блокада да наши грађани не могу уопште да улазе у Хрватску, да се издвајају путници у аутобусима по националној припадности или држављанству Србије.

Поводом ноте коју је МСП упутило МСП Хрватске Дачић је рекао да “наша дужност као дипломатије, односно као Министарства спољних послова није да говоримо лажне ствари. Наша дужност је да, уз сво поштовање, и то је правило, тако почињу све ноте, Министарство спољних послова изражава своје поштовање Републици Хрватској, Министарству спољних послова, али вас упозоравамо да су поступци који су урађени противправни, да су против тих конвенција, принципа, а посебно да се дискриминација путника, издвајање Срба, уствари једино дешавало у време фашистичке независне државе Хрватске. Не знам зашто то неком смета, ми не можемо да кажемо да то није тачно. То је тачно. Не мора сада то да каже премијер. Ми морамо о томе да јасно кажемо, јер није ово прва нота коју смо ми послали. Мислим, јавност можда и не зна. Па, јел знате шта се дешавало, колико смо ми нота послали Хрватској. На пример, деси се ствар да Агенција за пољопривредно земљиште Хрватске изда у закуп земљиште преко реке у Апатину. Па, како да изда у закуп земљиште за које ми још нисмо имали разграничења. То је наше, то је у нашој својини, да тако кажем. И они сада тако распишу, ми наравно одмах направимо ноту, на 90% нота нисмо ни добили одговор. Амбасадор није желео да прими ноту. То имају право због тога што је писало независна држава Хрватска, али је примио к знању садржај те ноте.

На питање новинара “ какав је дипломатски притисак И да ли постоји?”, Дачић је одговорио:

“Па, наравно, па сигурно постоји. То се могло јасно видети из онога како је Милановић кренуо и говорио о томе да Србија није ни чланица Еворпске уније, и да ће ићи на састанак где Србија неће бити итд. Такође, исто тако, они нису ни очекивали да ћемо ми увести контра мере. Такође нису добри термини у нашим медијима, често пише рат, као сада ми водимо неки царински, трговински рат. Ми уопште не водимо никакав рат. У рату учествују две стране, ми нисмо уопште желели било какав конфликт на ову тему. Ми смо се објективно нашли у сендвичу. То стално понављам, две групације земаља у оквиру Европске уније и два концепта у односу према мигрантима – то су Грчка и Бугарска с једне стране које то све пропуштају и не региструју, и с друге стране Хрватска и Мађарска које постављају границе, војску, полицију, блокирају ауто-путеве, итд. Шта Србија сада да ради? Био сам у Пољској и пољски новинар државне телевизије каже, да ли ви мислите, он мисли да ме је фрапирао питањем, да ли ви мислите да Пољска треба да прими 12 000 миграната? А ја га питам, јел мислите да Србија треба да прими 150 000 миграната? Он ме онако гледа и схватио је шта сам хтео да му кажем. А Пољска је од Европске уније добила до 2012.године 105 милијарди евра за развојну помоћ, значи бесповратно и њима смета 12 000 миграната. Апсолутно сам подржао председника Владе, и као потпредседник и као министар спољних послова, да Србија уведе против мере јер је то у одбрамбеном смислу речи заштита наших економских интереса. То је једна од најважнијих врста националних интереса. То је био одговор на једну економску агресију, односно покушај да се онеспособи наша економија да функционише. И зато су те мере потпуно оправдане.

Такође је, апсолутно у праву, премијер када каже да се ми нећемо сада такмичити са Хрватима и будалаштинама, као што су сада ове њихове. Ми нећемо сада даље уводити неке нове мере, али нећемо ни укидати ове док се не поништи одлука коју су они донели. Али бих хтео да вам кажем једну ствар. Мислим не треба ту сада ми да будемо оптерећени оним колики велики значај има шта је Милановић рекао. Он је тиме што је рекао постигао своју лабудову песму.

Када све то оставимо по страни и када се ово заврши установићемо да ће то на крају све Срби и Хрвати сами да плате. Па неће ваљда Европска унија да нам плати штету? Хоћу да кажем да је поново Хрватска постигла аутогол који је свима нанео штету у регионалном смислу, јер замислите ви сада неког страног инвеститора који сада треба да размишља о томе да ли он може уопште да пређе границу, да ли је његова роба коју произведе овде може да се пласира. Значи, ми уместо да шаљемо сигнале које смо договорили у Бечу на састанку који је организовала Ангела Меркел, сигнале о регионалној сарадњи, ми шаљемо једну потпуно другачију поруку И то од једне земље која је чланица Европске уније. Они треба да буду пример за све остале. Тако да, мислим да је ту ситуација потпуно чиста и потпуно јасна и не бих да сада ту гледам ко је победио и ко је изгбуио, јер то није ни најважнија ствар овде. Треба што пре да се реши овај проблем. Ми ћемо бити у свему томе конструктивни. Па када кажем што пре, не знам колико је потребно времена да Милановић пронађе начин да изађе из овог проблема који је сам себи и свима нама створио. Убеђен сам да ће се проблем брзо решити зато што није ни требало да буде стваран. Али би требало да у наредних неколико дана тај договор буде постигнут. Хрватска треба да повуче своје мере које су једностране, противправне, а Србија је апсолутно спремна да конструктивно учествује у заједничком тражењу решења за овај проблем, а то је да ми будемо део еворпске политике, миграторне политике. А то значи да видимо шта ћемо генерално са тим. Не можемо ми сада решавати парцијално па да кажемо нећемо их сада више слати у Хрватску, па нећемо их слати у Мађарску, а нама ће сваки дан да долази 4, 5 хиљада из Македоније. То није решење које је праведно и Србија неће никад пристати на једно такво решење. Значи ми јесмо и мислим да је интерес свих нас да буду отворене границе, да без обзира шта ко мисли једни о другима, Срби, Хрвати, Мислимани и сви остали, ми смо овде део једног простора и да, када су могли Немци и Французи после Другог светског рата да направе Европску унију, ваљда и ми можемо после 20 година да решимо питање како ћемо да отворимо границу за камионе. Добра чињеница је та да је Србија по први пут после ко зна колико година, можда и деценија на правој страни, да тако кажем. Односно није погрешила страну”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.