Predsedavanje Srbije BSEC-om biće usmereno ka ekonomskoj i privrednoj saradnji Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je Neformalnom sastanku Saveta ministara inostranih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, u organizaciji Rumunije kao aktuelnog predsedavajućeg.

Predstavnici jedanaest zemalja (Rusija, Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Grčka, Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija i Albanija) sastaju se redovno na marginama GS UN-a. Sastanku je prisustvovao i komesar za politiku proširenja Evropske unije Johanes Han.

Glavna tema razgovora bilo je efikasnije funkcionisanje organizacije i veće učešće država članica u radu BSEC-a. U kontekstu priprema za Obeležavanje 25 godina BSEC-a, koje će se održati 2017.godine, učesnici su se složili oko neophodnosti promena i reformi same organizacije, kao i boljeg funkcionisanja Radnih grupa, jer su one njena suština. Jedna od tema sastanka bili su novi problemi i izazovi, kao što je pitanje migranata u regionu.

Ministar Dačić ukazao je na potrebu da se Izbegnu političke konotacije u radu organizacije.

Dodao je da bi trebalo pažljivo da biramo teme, u cilju pronalaženja zajedničkog jezika. Podržao je projektnu orijentaciju organizacije i posebno realizaciju postojećih projekata. Imajući u vidu da Srbija preuzima predsedavanje BSEC-u, od Rusije 1. jula sledeće godine, (na period od 6 meseci) istakao je da će naše predsedavanje biti usmereno ka ekonomskoj i privrednoj saradnji i u tom smislu produbljivanje odnosa sa EU, ali i drugim organizacijama, kao što je Carinska unija Rusije, Kazahstana i Belorusije.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.