Dačić sa ministrima spoljnih poslova BiH i Turske i Fidžija Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je danas u Njujorku, na marginama 70. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija niz bilateralnih sastanaka.

Šef srpske diplomatije sastao se sa ministrima spoljnih poslova Turske i Bosne i Hercegovine, Feridunom Hadijem Sinirliogluom i Igorom  Crnadakom. Ministri su pozdravili održavanje prvog sastanka Trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, BiH i Turske održanog u Ankari 17. i 18. avgusta ove godine, kao i predstojeći trilateralni Poslovni forum u Sarajevu planiran za 20. oktobar. Razmatrali su i mogućnost održavanja trilateralnog sastanka na predsedničkom ili premijerskom nivou.

Ministar Dačić ukazao je da je jedan od ciljeva ovog trilateralnog formata regionalna stabilnost. U tom smislu Vlada Srbije ima kontinuirano dobre odnose sa BiH. Dačić je takođe ukazao da bi tri strane trebalo da traže zajedničke interese, sa posebnim akcentom na saradnju u oblasti ekonomije, te definisanja projekata od regionalnog značaja (infrastrukturni projekti, oblast odbrane, poljoprivrede, turizma, itd).

Ministri su razgovarali i o drugim aktuelnim temama, kao što je borba protiv terorizma i pitanje migranata.

Ministar Dačić sastao se danas i sa ministrom inostranih poslova Fidžija Ratuom Inokeom Kubuabolom. Ministri su obostrano izrazili želju za unapređenjem bilateralnih odnosa kroz jačanje političkog dijaloga. Upućen je poziv za posetu srpskog ministra Fidžiju. Iako je Fidži priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije pre dve godine, srpski ministar je zamolio za razumevanje stava Vlade Srbije kada je u pitanju zahtev Kosova za prijem u Unesko.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.