Principi Helsinkija nisu izgubili na valjanosti OEBS

„Kriza u i oko Ukrajine naglasila je trajnu relevantnost principa Helsinkija i potrebu da se oni potvrde, ojačaju i očuvaju”, rekao je predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić u obraćanju Panelu eminentnih ličnosti o evropskoj bezbednosti kao zajedničkom projektu.

„U današnjim okolnostima, izrazito je teško ponovo ojačati evropsku bezbednost kao zajednički projekat”, rekao je Dačić. „Ipak, jasno je da među državama učesnicama i dalje postoji snažno interesovanje za nastavak ovakvog dijaloga nakon 2015. godine, pri čemu bi se u obzir uzele lekcije naučene tokom procesa „Helsinki +40″, kao i iz zaključaka ovog Panela”.

„Ono što nam je potrebno su sveže i inovativne ideje. Prelazni izveštaj Panela je već pružio jedan broj dragocenih preporuka za pomoć u rešavanju izazova s kojima se suočavamo, iznalazeći načine da proširimo naše napore i baveći se kompleksnošću rada OEBS”, rekao je Dačić, naglašavajući snažnu podršku koju Srbija pruža radu Panela.

Panel eminentnih ličnosti, koji se okupio u Beogradu radi konsultacija i kojim predsedava Volfgang Išinger, predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije, ima mandat da daje preporuke o načinima očuvanja evropske bezbednosti kao zajedničkog projekta. Završni izveštaj panela s preporukama biće završen uoči XXII Ministarskog saveta u Beogradu.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.