Најновије

Национално просветни савет доприноси квалитету образовања Посланичка група

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије на Другој седници Другог редовног заседања о Збирној листи кандидата за избор прве половине чланова Националног просветног савета на период од шест година:.

Данас треба да завршимо један важан посао око избора чланова Националног просветног савета који се бирају на шест година.

Ово је важно питање, с обзиром на улогу и све оне задатке које има Национални просветни савет. То постоји и у закону. Такође, ми тиме употпуњујемо онај мозаик дужности и обавеза које имамо у систему образовања и васпитања. Са једне стране имамо Министарство као надлежни управни орган, са друге стране Завод за унапређење васпитања и образовања. На трећој страни Национални просветни савет и готово да сви ови сегменти не могу дафункционишу у потпуности на ваљан начин у корист онога што је њихова улога, то је образовање и васпитање у РепублициСрбији.

Посланичка група СПС залаже се да не политизујемо овај моменат и да не водимо спорове, због чега смо дошли у ситуацију да каснимо. Чињеница је да је дошло докашњења, што свакако није добро. Ту сигурно постоје и неки објективни моменти који су утицали на то. Можда постоје и субјективни, али је важно да то превазиђемо и да идемо у правцу решавања тог питања и коначно изаберемо Национално просветни савет, како би могао да пуноважно ради и одлучује о важним питањима из области образовања.

Међутим, ови проблеми који су настали и о којима ми данас овде причамо, свакако су делом произашли из онога што је и сам закон, који дефинише процедуру и начин избора Национално просветног савета. Као што је познато, закон који је на делу се проверава кроз праксу, кроз примену. Прошло је доста времена и могли смо уочити одређене недостатке у закону. Мислим да је потребно дорадити тај део закона који се бави питањем процедуре и избора Национално-просветногсавета.

Ми смо овде имали ситуацију да овлашћени представници, односно предлагачи често предлажу само једног кандидата, па онда ми то враћамо, па смо морали да тражимо аутентично тумачење око тога ко може да представља одређено удружење или заједницу која то предлаже, ког академског звања треба да буду ти представници итд. Имали смо и чињеницу да те заједнице предлажу само директоре из својих редова итд. Онда се ми овде нађемо у ситуацији да о томе разговарамо и да размишљамо да ли је то право решење, или није, да ли је то тако или није. Затим опет тражимо неко аутентично тумачење и онда долазимо у ситуацију да каснимо и само настају нови проблеми.

Дакле, у име Посланичкегрупе СПС предлажем да се добро размисли и да о томе разговарамо. Можда је време да побољшамо део закона који се бави процедуром и начином избора чланова Национално-просветног савета.

Посланичка група СПС ће гласати за овај предлог и заправо биће у прилици да бира од ових предложених кандидата онај број кандидата који је прописан“.

Категорије: Посланичка група