Francuska podržava Srbiju na njenom putu ka EU Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je državnog sekretara za evropske integracije u Ministarstvu inostranih poslova Republike Francuske Arlema Dezira.

Sagovornici su se saglasili da su odnosi Srbije i Francuske dobri i da je u poslednje tri godine politički dijalog razvijen na najvišem nivou. U razgovoru je zaključeno da postoji obostrana želja za unapređenjem bilateralnih odnosa dve zemlje, sa posebnim akcentom na ekonomsku i kulturno-prosvetnu saradnju, koje treba ojačati konkretnim projektima.

Ministar Dačić zahvalio se na kontinuiranoj podršci Francuske procesu evrointegracija Srbije, podsećajući da je članstvo Srbije u EU prioritet naše spoljne politike i istakao da je od izuzetne važnosti da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena do kraja ove godine, imajući u vidu sve rezultate koje je Srbija postigla reformama. Šef srpske diplomatije podvukao je da Srbija ostaje posvećena dijalogu Beograda i Prištine, ali pri tome ne prihvata jednostrane odluke Prištine, kao što je bila aplikacija za članstvo u Unesku.

Državni sekretar Dezir pohvalio je napore koje Srbija ulaže u procesu evropskih integracija i preneo da Srbija može i dalje da računa na podršku Francuske u ovom procesu, odnosno da Francuska podržava otvaranje poglavlja 32 i 35 do kraja godine.

Sagovornik je pozdravio napore koje Srbije ulaže u unapređenju saradnje u regionu, a posebno njen adekvatan odnos prema migrantima. Dezir je posebno čestitao na velikom doprinosu Srbije u predsedavanju OEBS-u i poželeo uspešan rad predstojećeg Ministarskog sastanka OEBS-a početkom decembra ove godine u Beogradu

Izvor, foto: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.