Srbija se priprema za Ministarski savet OEBS-a OEBS

Srbija privodi kraju pripreme za 22. Ministarski savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koji se početkom decembra održava u Beogradu. Očekuje se dolazak gotovo hiljadu i po učesnika iz 57 država članica i 11 država partnera. U Ministarstvu spoljnih poslova kažu da sličan događaj nismo imali od 1977. godine, kada je Beograd bio domaćin Konferencije za evropsku bezbednost i saradnju.

Početkom decembra na teren Kombank arene umesto sportista i pevača izaći će političari. Organizatori kažu da je najveći izazov bio od Arene napraviti kongresni centar. Sam teren je podeljen na deset sala u kojima će se zasedati. Hodnici Arene su isparcelisani tako da će svaka delegacija imati opremljenu kancelariju. Najveće su rezervisane za delegacije Rusije i SAD.

“Ono što je u ovom trenutku izvesno jeste da su gospodin Lavrov i gospodin Štajnmajer potvrdili učešće, da je mimo njih dvojice potvrdio još 31 ministar spoljnih poslova. To su najviši nivoi, naravno očekujemo dolazak i gospodina Kerija i njegove delegacije”, rekao je Veljko Odalović iz Ministarstva spoljnih poslova.

Na samitu će se prevoditi na sedam jezika, angažovano je 160 oficira za vezu, 260 volontera biće raspoređeno na aerodromu, po hotelima i u samoj Areni. Za sada je akreditovano 430 novinara, snimatelja i foto-reportera.

Delegacije će biti smeštene u hotelima u blizini Kombank arene. Kod tako velikih skupova važan je prevoz učesnika.

“Obezbedićemo transport svih učesnika i pojedinačnim prevozom i kružnim linijama, tako da će im biti obezbeđen prevoz do Arene, pa od Arene do mesta ostalih dešavanja. Mi smo se koncentrisali da dešavanja budu u Areni i Palati Srbija”, naveo je Veljko Odalović.

I 3. i 4. decembra Radio-televizija Srbije direktno će prenositi segmente 22. Ministarskog saveta OEBS-a.

Izvor: RTS

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.