Најновије

Нема одлагања конференције ОЕБС у Београду ОЕБС

Терористички напади у Паризу и безбедносна ситуација не утичу на одржавање великог скупа ОЕБС, каже за Данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Према ранијим најавама, у Београд би требало да стигне шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, као и државни секретар САД Џон Кери

Састанак Министарског савета Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), заказан за 3. и 4. децембра у Београдској арени, неће бити одложен због новонастале безбедносне ситуације у Европи настале због терористичких напада у Паризу, каже за Данас домаћин скупа, председавајући ОЕБС Ивица Дачић и министар спољних послова Србије.

На питање постоји ли могућност одлагања овог великог скупа због новонастале ситуације и појачаних мера безбедности у свим земљама, Дачић каже да нема одлагања и да постоји комитет који се бави припремама.

Он наводи да су све делегације потврдиле свој долазак, али да се још увек не зна тачно ко ће бити на њиховом челу, јер још увек траје пријава.

Како је раније најављивано, у Београд би 2. децембра требало да дође шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Постоји могућност и да у Београд допутује и државни секретар САД Џон Кери, који је раније присуствовао министарским састанцима ОЕБС.

На конференцији ће бити више од 1.500 учесника, али још није познато колико ће министара спољних послова доћи у Београд. Радни део састанка биће одржан 1. и 2. децембра, док ће 3. и 4. децембра бити одржана седница на министарском нивоу. Позив за учешће упућен је на адресе 57 министара спољних послова чланица ОЕБС као и још 11 земаља медитеранских и азијских партнера за сарадњу, као и шефова најважнијих међународних организација.

Шеф српске дипломатије је раније изјавио да очекује да ће учествовати велики број његових колега, имајући у виду актуелне проблеме те међународне организације и чињеницу да се ове године обележава 40 година од њеног оснивања. У оквиру министарске конференције биће организована општа дебата, а у процедури је двадесетак одлука које Министарски савет треба да донесе. Средства за организацију тог догађаја биће издвојена из буџета намењеног председавању Србије ОЕБС-у, која за целу годину износе три милиона евра. Дачић је рекао да ће министарски састанак бити организован уз највеће мере штедње, додајући да је Швајцарска прошле године за конференцију у Базелу издвојила 24 милиона швајцарских франака.

Извор: Данас

Категорије: ОЕБС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.