Nema odlaganja konferencije OEBS u Beogradu OEBS

Teroristički napadi u Parizu i bezbednosna situacija ne utiču na održavanje velikog skupa OEBS, kaže za Danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Prema ranijim najavama, u Beograd bi trebalo da stigne šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, kao i državni sekretar SAD Džon Keri

Sastanak Ministarskog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), zakazan za 3. i 4. decembra u Beogradskoj areni, neće biti odložen zbog novonastale bezbednosne situacije u Evropi nastale zbog terorističkih napada u Parizu, kaže za Danas domaćin skupa, predsedavajući OEBS Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Srbije.

Na pitanje postoji li mogućnost odlaganja ovog velikog skupa zbog novonastale situacije i pojačanih mera bezbednosti u svim zemljama, Dačić kaže da nema odlaganja i da postoji komitet koji se bavi pripremama.

On navodi da su sve delegacije potvrdile svoj dolazak, ali da se još uvek ne zna tačno ko će biti na njihovom čelu, jer još uvek traje prijava.

Kako je ranije najavljivano, u Beograd bi 2. decembra trebalo da dođe šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Postoji mogućnost i da u Beograd doputuje i državni sekretar SAD Džon Keri, koji je ranije prisustvovao ministarskim sastancima OEBS.

Na konferenciji će biti više od 1.500 učesnika, ali još nije poznato koliko će ministara spoljnih poslova doći u Beograd. Radni deo sastanka biće održan 1. i 2. decembra, dok će 3. i 4. decembra biti održana sednica na ministarskom nivou. Poziv za učešće upućen je na adrese 57 ministara spoljnih poslova članica OEBS kao i još 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera za saradnju, kao i šefova najvažnijih međunarodnih organizacija.

Šef srpske diplomatije je ranije izjavio da očekuje da će učestvovati veliki broj njegovih kolega, imajući u vidu aktuelne probleme te međunarodne organizacije i činjenicu da se ove godine obeležava 40 godina od njenog osnivanja. U okviru ministarske konferencije biće organizovana opšta debata, a u proceduri je dvadesetak odluka koje Ministarski savet treba da donese. Sredstva za organizaciju tog događaja biće izdvojena iz budžeta namenjenog predsedavanju Srbije OEBS-u, koja za celu godinu iznose tri miliona evra. Dačić je rekao da će ministarski sastanak biti organizovan uz najveće mere štednje, dodajući da je Švajcarska prošle godine za konferenciju u Bazelu izdvojila 24 miliona švajcarskih franaka.

Izvor: Danas

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.