Најновије

На министарском састанку ОЕБС о борби против тероризма ОЕБС

Председавајући ОЕБС и шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је данас да ће наредне недеље у Београду бити одржан министарски састанак ОЕБС, уз учешће више од 40 шефова дипломатија, а да ће једна од главних тема бити борба против тероризма.
“Министарски састанак ОЕБС наредне недеље биће одлична прилика да се разговора о борби против тероризма, питању миграната и руковођењу ресурсима”, рекао је Дачић, обраћајући се учесницима међународне конференције “Јалта-Потсдам-Хелсинки-Београд: У потрази за безбедним светским поретком”.
Он је упозорио да се у савременом свету појављују нове претње по безбедност и истакао значај принципа очувања територијалне целовитости и суверенитета држава, неприхватљивости примене силе у циљу промене граница.
“Без обзира на све тешкоће које данас постоје, уверен сам да можемо да нађемо снагу и надахнуће у Хелсиншком документу”, рекао је Дачић.
“Припремамо се за Министарски савет који ће бити 3. и 4. децембра, очекујемо да ће бити присутно више од 40 министара спољних послова”, рекао је Дачић.
Он је навео да је, припремајући се за тај скуп и читајући материјале који датирају још од пре 40 година, наишао на материјале који су спремани за тадашњег председника Тита.
“Говор који је он тада одржао, уз одређене временске корекције и уз могуће редефинисање те блоковске поделе света, могао бих и сада да прочитам. Мало ко би приметио да је временска разлика 40 година”, рекао је Дачић.
Како је додао, најпопуларнија реч је у то време била “детант”, а сада је то “деескалација”.
“Очигледно, сукоби постоје и међународна заједница мора да изнађе механизме за њихово мирно решавање”, указао је Дачић закључивши да немамо другог избора него да поново градимо поверење и јачамо сарадњу.
“Дубоко верујем да је и данас могуће постићи компромис и то би требало да буде лакше него у време много дубљих подела у Јалти и Потсдаму и пре 40 година у Хелсинкију”, поручио је он.
Дводневна међународна друштвено-научна конференција “Јалта-Потсдам-Хелсинки-Београд: У потрази за безбедним светским поретком”, која је јуче почела, посвећена је обележавању три јубилеја: 70. годишњице Јалтинске и Потсдамске конференције и 40. годишњици ОЕБС.
Организатори су руске невладине организације Центар националне славе и Фонд Андреја Првозваног, заједно са српском невладином организацијом Београдски форум за свет равноправних уз подршку Министарства спољних послова Србије.
Ивица Дачић је рекао да су сви принципи међународне заједнице нарушени управо на примеру Србије и поручио да међународни поредак треба да буде заснован на принципима, а не само на политичким интересима.
“Свет у коме живимо је веома лако уништити, али га је тешко сачувати и одбранити његове принципе. Тако је и са Србијом кад је у питању њен територијални интегритет и суверенитет”, истакао је Дачић, на међународној конференцији “Јалта-Потсдам-Хелсинки-Београд: У потрази за безбедним светским поретком”.
Он је навео да су у самом ОЕБС-у у Бечу, на истом састанку на којем се разговарало о Украјини и где су западне земље оштро критиковале Руску Федерацију оптужујући је да је нарушила суверенитет и интегритет Украјине, амбасадори Албаније и САД тражили да Косово постане члан ОЕБС-а.
“Па где су ту принципи? Или, када је реч о Унеску, САД су пре четири године биле против пријема Палестине у ту организацију, а сада су се заложиле за пријем Косова”, приметио је шеф српске дипломатије.
То значи, констатовао је Дачић, да нема више принципа, већ постоје политички интереси.
“Тога сви морамо да будемо свесни и да се трудимо да у свему томе међународни поредак буде заснован на неким принципима. Ако нема принципа, онда сви ми зависимо од тога колико се допадамо кључним актерима на међународној политичкој сцени”, истакао је Дачић.
Дачић је, такође, подвукао висок ниво сарадње Србије са Русијом, а и Белорусији је захвалио на подршци очувању територијалног интегритета и суверенитета наше земље.
Извор: Танјуг

Категорије: ОЕБС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.