Na ministarskom sastanku OEBS o borbi protiv terorizma OEBS

Predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da će naredne nedelje u Beogradu biti održan ministarski sastanak OEBS, uz učešće više od 40 šefova diplomatija, a da će jedna od glavnih tema biti borba protiv terorizma.
“Ministarski sastanak OEBS naredne nedelje biće odlična prilika da se razgovora o borbi protiv terorizma, pitanju migranata i rukovođenju resursima”, rekao je Dačić, obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije “Jalta-Potsdam-Helsinki-Beograd: U potrazi za bezbednim svetskim poretkom”.
On je upozorio da se u savremenom svetu pojavljuju nove pretnje po bezbednost i istakao značaj principa očuvanja teritorijalne celovitosti i suvereniteta država, neprihvatljivosti primene sile u cilju promene granica.
“Bez obzira na sve teškoće koje danas postoje, uveren sam da možemo da nađemo snagu i nadahnuće u Helsinškom dokumentu”, rekao je Dačić.
“Pripremamo se za Ministarski savet koji će biti 3. i 4. decembra, očekujemo da će biti prisutno više od 40 ministara spoljnih poslova”, rekao je Dačić.
On je naveo da je, pripremajući se za taj skup i čitajući materijale koji datiraju još od pre 40 godina, naišao na materijale koji su spremani za tadašnjeg predsednika Tita.
“Govor koji je on tada održao, uz određene vremenske korekcije i uz moguće redefinisanje te blokovske podele sveta, mogao bih i sada da pročitam. Malo ko bi primetio da je vremenska razlika 40 godina”, rekao je Dačić.
Kako je dodao, najpopularnija reč je u to vreme bila “detant”, a sada je to “deeskalacija”.
“Očigledno, sukobi postoje i međunarodna zajednica mora da iznađe mehanizme za njihovo mirno rešavanje”, ukazao je Dačić zaključivši da nemamo drugog izbora nego da ponovo gradimo poverenje i jačamo saradnju.
“Duboko verujem da je i danas moguće postići kompromis i to bi trebalo da bude lakše nego u vreme mnogo dubljih podela u Jalti i Potsdamu i pre 40 godina u Helsinkiju”, poručio je on.
Dvodnevna međunarodna društveno-naučna konferencija “Jalta-Potsdam-Helsinki-Beograd: U potrazi za bezbednim svetskim poretkom”, koja je juče počela, posvećena je obeležavanju tri jubileja: 70. godišnjice Jaltinske i Potsdamske konferencije i 40. godišnjici OEBS.
Organizatori su ruske nevladine organizacije Centar nacionalne slave i Fond Andreja Prvozvanog, zajedno sa srpskom nevladinom organizacijom Beogradski forum za svet ravnopravnih uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Ivica Dačić je rekao da su svi principi međunarodne zajednice narušeni upravo na primeru Srbije i poručio da međunarodni poredak treba da bude zasnovan na principima, a ne samo na političkim interesima.
“Svet u kome živimo je veoma lako uništiti, ali ga je teško sačuvati i odbraniti njegove principe. Tako je i sa Srbijom kad je u pitanju njen teritorijalni integritet i suverenitet”, istakao je Dačić, na međunarodnoj konferenciji “Jalta-Potsdam-Helsinki-Beograd: U potrazi za bezbednim svetskim poretkom”.
On je naveo da su u samom OEBS-u u Beču, na istom sastanku na kojem se razgovaralo o Ukrajini i gde su zapadne zemlje oštro kritikovale Rusku Federaciju optužujući je da je narušila suverenitet i integritet Ukrajine, ambasadori Albanije i SAD tražili da Kosovo postane član OEBS-a.
“Pa gde su tu principi? Ili, kada je reč o Unesku, SAD su pre četiri godine bile protiv prijema Palestine u tu organizaciju, a sada su se založile za prijem Kosova”, primetio je šef srpske diplomatije.
To znači, konstatovao je Dačić, da nema više principa, već postoje politički interesi.
“Toga svi moramo da budemo svesni i da se trudimo da u svemu tome međunarodni poredak bude zasnovan na nekim principima. Ako nema principa, onda svi mi zavisimo od toga koliko se dopadamo ključnim akterima na međunarodnoj političkoj sceni”, istakao je Dačić.
Dačić je, takođe, podvukao visok nivo saradnje Srbije sa Rusijom, a i Belorusiji je zahvalio na podršci očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje.
Izvor: Tanjug

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.