Београд дипломатска престоница Европе ОЕБС

Београд ће бити дипломатска престоница Европе следеће седмице током Министарског савета Оебса, којем ће, поред више од 40 министара спољних послова, присуствовати и  шефови дипломатије САД, Русије и ЕУ – Дзон Кери, Сергеј Лавров и Федерика Могерини, изјавио је данас председавајући Оебса Ивица Дачић.
Током Министарског савета биће одржани бројни билатерални сусрети међу представницима делегација, рекао је Дачић који је и министар спољних послова Србије и најавио да ће се том приликом срести и министри спољних послова Турске и Русије, у ситуацији кад нема званичне комуникације међу њима.

Beograd, 26. novembra 2015. - Predsedavajuci OEBS i sef srpske diplomatije Ivica Dacic sa novinarima tokom obilaska radova u Beogradskoj areni povodom predstojeceg 22. ministarskog sastanka OEBS-a koji se odrzava u Beogradu 3. i 4. decembra. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Дачић је истакао и да ће степен безбедности бити на највишем могућем нивоу, имајући у виду актуелну ситуацију, а да ће на скупу бити речи и о борби против тероризма, као и мигрантској кризи.
Страни државници, рекао је Дачић, имаће сусрете и са највишим руководством Србије, председником Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем.
“Ово је добра прилика да се Србија покаже у лепом светлу, за разлику од претходних година”, рекао је Дачић.
Он је оценио да скуп има изузетно велики значај за Србију и представља завршни догађај српског председавања ОЕБС-у.
“Србија је показала да може да управља у веома тешкој години, кад је ОЕБС суочен са бројним изазовима и да може на објективан начин да помогне у решавању конфликата”, рекао је Дачић.

Beograd, 26. novembra 2015. - Predsedavajuci OEBS i sef srpske diplomatije Ivica Dacic i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalovic tokom obilaska radova u Beogradskoj areni povodom predstojeceg 22. ministarskog sastanka OEBS-a koji se odrzava u Beogradu 3. i 4. decembra. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Дачић је рекао да је београдска Арена  претпрела значајне измене и претворила се у конференцијски центар у коме ће се 3. и 4. децембра окупити више од 1 000 представника делегација и преко 40 министара спољних послова на Министарском савету те организације.
Дачић је на конференцији за новинаре након обиласка Арене истакао да је то једини простор у којем је могуће овде организовати тако значајан скуп који представља завршни догађај у председавању Србије ОЕБС-ом.
Према Дачићевим речима, отказивање скупа из безбедносних разлога није било разматрано, јер је одлука о томе у надлежности Савета о чему се одлучује консензусом.
“Ово је најкомпликованији скуп за организаторе, јер захтева испуњавање опсежних и од стране секретаријата ОЕБС веома прецизних услова”, истакао је он.

Beograd, 26. novembra 2015. - Predsedavajuci OEBS i sef srpske diplomatije Ivica Dacic drzi fotoaparat tokom obilaska radova u Beogradskoj areni povodom predstojeceg 22. ministarskog sastanka OEBS-a koji se odrzava u Beogradu 3. i 4. decembra. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

“Постоје стандарди ОЕБС, који морају да се испуне у техничком, телекомуникационом и безбедносном смислу да би се организовала конференција”, рекао је Дачић.
На скупу ће, како је најавио, учествовати 57 земаља чланица ОЕБС, као и 11 земаља медитеранских и азијских партнера.
Долазак су најавили министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, државни секретар САД Џон Кери, висока представника ЕУ Федерика Могерини, генерални секретар Савета Европе Јагланд.
Дачић је рекао да је за праћење скупа акредитовано 115 редакција са више од 500 представника медија.
Извор: Танјуг

Категорије: ОЕБС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.