Beograd diplomatska prestonica Evrope OEBS

Beograd će biti diplomatska prestonica Evrope sledeće sedmice tokom Ministarskog saveta Oebsa, kojem će, pored više od 40 ministara spoljnih poslova, prisustvovati i  šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU – Dzon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, izjavio je danas predsedavajući Oebsa Ivica Dačić.
Tokom Ministarskog saveta biće održani brojni bilateralni susreti među predstavnicima delegacija, rekao je Dačić koji je i ministar spoljnih poslova Srbije i najavio da će se tom prilikom sresti i ministri spoljnih poslova Turske i Rusije, u situaciji kad nema zvanične komunikacije među njima.

Beograd, 26. novembra 2015. - Predsedavajuci OEBS i sef srpske diplomatije Ivica Dacic sa novinarima tokom obilaska radova u Beogradskoj areni povodom predstojeceg 22. ministarskog sastanka OEBS-a koji se odrzava u Beogradu 3. i 4. decembra. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Dačić je istakao i da će stepen bezbednosti biti na najvišem mogućem nivou, imajući u vidu aktuelnu situaciju, a da će na skupu biti reči i o borbi protiv terorizma, kao i migrantskoj krizi.
Strani državnici, rekao je Dačić, imaće susrete i sa najvišim rukovodstvom Srbije, predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.
„Ovo je dobra prilika da se Srbija pokaže u lepom svetlu, za razliku od prethodnih godina“, rekao je Dačić.
On je ocenio da skup ima izuzetno veliki značaj za Srbiju i predstavlja završni događaj srpskog predsedavanja OEBS-u.
„Srbija je pokazala da može da upravlja u veoma teškoj godini, kad je OEBS suočen sa brojnim izazovima i da može na objektivan način da pomogne u rešavanju konflikata“, rekao je Dačić.

Beograd, 26. novembra 2015. - Predsedavajuci OEBS i sef srpske diplomatije Ivica Dacic i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalovic tokom obilaska radova u Beogradskoj areni povodom predstojeceg 22. ministarskog sastanka OEBS-a koji se odrzava u Beogradu 3. i 4. decembra. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Dačić je rekao da je beogradska Arena  pretprela značajne izmene i pretvorila se u konferencijski centar u kome će se 3. i 4. decembra okupiti više od 1 000 predstavnika delegacija i preko 40 ministara spoljnih poslova na Ministarskom savetu te organizacije.
Dačić je na konferenciji za novinare nakon obilaska Arene istakao da je to jedini prostor u kojem je moguće ovde organizovati tako značajan skup koji predstavlja završni događaj u predsedavanju Srbije OEBS-om.
Prema Dačićevim rečima, otkazivanje skupa iz bezbednosnih razloga nije bilo razmatrano, jer je odluka o tome u nadležnosti Saveta o čemu se odlučuje konsenzusom.
„Ovo je najkomplikovaniji skup za organizatore, jer zahteva ispunjavanje opsežnih i od strane sekretarijata OEBS veoma preciznih uslova“, istakao je on.

Beograd, 26. novembra 2015. - Predsedavajuci OEBS i sef srpske diplomatije Ivica Dacic drzi fotoaparat tokom obilaska radova u Beogradskoj areni povodom predstojeceg 22. ministarskog sastanka OEBS-a koji se odrzava u Beogradu 3. i 4. decembra. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

„Postoje standardi OEBS, koji moraju da se ispune u tehničkom, telekomunikacionom i bezbednosnom smislu da bi se organizovala konferencija“, rekao je Dačić.
Na skupu će, kako je najavio, učestvovati 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera.
Dolazak su najavili ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, državni sekretar SAD Džon Keri, visoka predstavnika EU Federika Mogerini, generalni sekretar Saveta Evrope Jagland.
Dačić je rekao da je za praćenje skupa akreditovano 115 redakcija sa više od 500 predstavnika medija.
Izvor: Tanjug

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.