Најновије

Председавајући ОЕБС-у министар Дачић одржао конференцију за новинаре у Комбанк Арени ОЕБС

Председавајући ОЕБС-у, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић одржао је данас конференцију за новинаре у Комбанк Арени. Министар Дачић представио је присутнима место на коме ће се одржати Министарски савет ОЕБС-а од 3 до 4. децембра 2015. године.

Министарски савет представља завршни догађај председавања и место на коме се доносе најважније политичке одлуке. На Министарски савет ОЕБС-а позивају се земље учеснице, њих 57, као и земље партнери, њих 11 (медитерански и азијски).

Предедавајући ОЕБС-у је рекао да је број акредитованих и потврђених представника земаља, до сада 1115, од којих 38 министара спољних послова, као и високи комесар за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини.
Билатерални (на маргинама) и мултилатерални састанци овог скупа се још увек уговарају међу учесницима Савета, укључујући и састанке председавајућег ОЕБС-у Ивице Дачића и других званичника Републике Србије.

„Министарски савет ОЕБС-а је један од најкомпликованијих међународних конференција у организационом смислу за земљу домаћина, јер захтева испуњавање опсежних, и од стране Секретаријата ОЕБС-а, прецизних услова”, рекао је Дачић. Шеф српске дипломатије је такође истакао да земља домаћин Министарског савета сноси све трошкове организације који су, у случају Републике Србије, планирани Буџетом за 2015. годину у износу од 360 милиона динара. Секретаријат ОЕБС-а обезбеђује финансијску помоћ земљи домаћину у износу од 500.000 евра, која се мора наменски потрошити искључиво за трошкове организације конференције и оправдати Секретаријату, јер представљају део буџета Организације.

Поређења ради, Швајцарска је за организацију Савета 2014. године у Базелу потрошила око 17 милиона швајцарских франака.

На данашњој конференцији за новинаре председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Републике Србије изнео је следеће чињенице:

Министарство спољних послова Републике Србије је као донацију за помоћ у организацији овогодишњег савета примила:

1) за превоз шефова делегација, на бесплатно коришћење, 40 BMW возила високе класе од којих 5 блиндираних за штићене личности-донатор BMW AG и BMW Serbia
2) 140 смарт телевизора марке SAMSUNG – у противвредности од 100.000 америчких долара – донатор Република Кореја;
3) Флаширану воду – донатор Књаз Милош;
4) Промотивни штампани материјал Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда
5) Од ЈП Поште Србије поклон за шефове делегација у виду ексклузивних поштанских маркица посебно штампаних за ову прилику

Када је само место дешавања у питању, Комбанк Арена је претрпела значајне измене унутрашњег простора, који се за потребе Министарском савета преуредио у конференцијски центар. Конкретно, изграђено је 10 сала за састанке укупног капацитета 1.700 места, као и преуређено 11 просторија за билатералне сусрете у приземљу. Сале за састанке су потпуно опремљене потребном аудио-визуелном техником што конкретно значи 3.000 слушалица, 650 микрофона, 12 видео пројектора, 130 ЛЦД телевизора, као и 29 преводилачких кабина. Медија центар је такође прилагођен, тако што је уклоњен преградни зид и инсталирана преводилачка опрема са кабинама за превођење на 6 званичних језика. На околним ходницима на 2. и 4. нивоу, изграђено је 111 канцеларија, а на 3. нивоу преуређено је 70 ложа у радне канцеларије. Свака канцеларија, којих укупно има 181, опремљена је са два рачунара и једним штампачем, као и одговарајућим канцеларијским материјалом. У документационом центру и по ходницима где су изграђене канцеларије, инсталирано је 11 фото-копир уређаја великог капацитета. Сви зидови у приземљу, свеже су окречени. Распоређено је више стотина разног намештаја (столова, столица и клуб гарнитура). За потребе официра за везу, волонтера и осталих учесника, обезбеђено је 450 СИМ картица различитих нивоа пакета.

За потребе превоза шефова делегација обезбеђено је 75 лимузина високе класе, део из донације, део из возног парка републичких органа. Државне институције и јавна предузећа, обезбедиле су око 150 возила разних класа (од мини венова до аутомобила). Такође, за превоз чланова делегација обезбеђено је 37 аутобуса ЛАСТЕ који ће превозити делегате са аеродрома ка хотелима, као и од хотела ка Комбанк арени. У сарадњи са Градом Београдом, обезбеђен је бесплатни транспорт за акредитоване делегате у возилима Градског саобраћаја у времену од 30.11. па до 5.12.

За смештај делегата, користиће се услуге 19 хотела, које ће платити сами делегати. Смештај шефа делегације, обезбеђује и плаћа земља домаћин.

Ангажовано је 170 официра за везу, који су распоређени на све делегације 1, 2 или 3 по делегацији, у зависности од њихове бројности. Официри за везу регрутовани су из Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране као и других државних органа. Такође, помоћ при организацији пружиће 250 студената Правног факултета, Политичких наука, ФОН-а, Криминалистичко – полицијске академије, Војне академије као и других факултета у укупном броју од њих 250.

Једна од обавеза домаћина конференције је обезбеђење исхране за делегате. За 5 дана колико ће у Београду боравити чланови делегација, биће обезбеђено око 2.000 оброка, на бази шведског стола. Оброци ће се наплаћивати 1.200 динара од 30.11. до 2.12, а биће бесплатни од 2.12. до 4.12.

Домаћин је у обавези да организује пријем за делегате 3.12. са пригодним уметничким програмом, што је предвиђено да се одржи у Дому Народне скупштине. У исто време, председник владе Александар Вучић, биће домаћин вечере за шефове делегација.

Извор: МСП

Категорије: ОЕБС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.