Predsedavajući OEBS-u ministar Dačić održao konferenciju za novinare u Kombank Areni OEBS

Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je danas konferenciju za novinare u Kombank Areni. Ministar Dačić predstavio je prisutnima mesto na kome će se održati Ministarski savet OEBS-a od 3 do 4. decembra 2015. godine.

Ministarski savet predstavlja završni događaj predsedavanja i mesto na kome se donose najvažnije političke odluke. Na Ministarski savet OEBS-a pozivaju se zemlje učesnice, njih 57, kao i zemlje partneri, njih 11 (mediteranski i azijski).

Prededavajući OEBS-u je rekao da je broj akreditovanih i potvrđenih predstavnika zemalja, do sada 1115, od kojih 38 ministara spoljnih poslova, kao i visoki komesar za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini.
Bilateralni (na marginama) i multilateralni sastanci ovog skupa se još uvek ugovaraju među učesnicima Saveta, uključujući i sastanke predsedavajućeg OEBS-u Ivice Dačića i drugih zvaničnika Republike Srbije.

„Ministarski savet OEBS-a je jedan od najkomplikovanijih međunarodnih konferencija u organizacionom smislu za zemlju domaćina, jer zahteva ispunjavanje opsežnih, i od strane Sekretarijata OEBS-a, preciznih uslova”, rekao je Dačić. Šef srpske diplomatije je takođe istakao da zemlja domaćin Ministarskog saveta snosi sve troškove organizacije koji su, u slučaju Republike Srbije, planirani Budžetom za 2015. godinu u iznosu od 360 miliona dinara. Sekretarijat OEBS-a obezbeđuje finansijsku pomoć zemlji domaćinu u iznosu od 500.000 evra, koja se mora namenski potrošiti isključivo za troškove organizacije konferencije i opravdati Sekretarijatu, jer predstavljaju deo budžeta Organizacije.

Poređenja radi, Švajcarska je za organizaciju Saveta 2014. godine u Bazelu potrošila oko 17 miliona švajcarskih franaka.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Republike Srbije izneo je sledeće činjenice:

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je kao donaciju za pomoć u organizaciji ovogodišnjeg saveta primila:

1) za prevoz šefova delegacija, na besplatno korišćenje, 40 BMW vozila visoke klase od kojih 5 blindiranih za štićene ličnosti-donator BMW AG i BMW Serbia
2) 140 smart televizora marke SAMSUNG – u protivvrednosti od 100.000 američkih dolara – donator Republika Koreja;
3) Flaširanu vodu – donator Knjaz Miloš;
4) Promotivni štampani materijal Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda
5) Od JP Pošte Srbije poklon za šefove delegacija u vidu ekskluzivnih poštanskih markica posebno štampanih za ovu priliku

Kada je samo mesto dešavanja u pitanju, Kombank Arena je pretrpela značajne izmene unutrašnjeg prostora, koji se za potrebe Ministarskom saveta preuredio u konferencijski centar. Konkretno, izgrađeno je 10 sala za sastanke ukupnog kapaciteta 1.700 mesta, kao i preuređeno 11 prostorija za bilateralne susrete u prizemlju. Sale za sastanke su potpuno opremljene potrebnom audio-vizuelnom tehnikom što konkretno znači 3.000 slušalica, 650 mikrofona, 12 video projektora, 130 LCD televizora, kao i 29 prevodilačkih kabina. Medija centar je takođe prilagođen, tako što je uklonjen pregradni zid i instalirana prevodilačka oprema sa kabinama za prevođenje na 6 zvaničnih jezika. Na okolnim hodnicima na 2. i 4. nivou, izgrađeno je 111 kancelarija, a na 3. nivou preuređeno je 70 loža u radne kancelarije. Svaka kancelarija, kojih ukupno ima 181, opremljena je sa dva računara i jednim štampačem, kao i odgovarajućim kancelarijskim materijalom. U dokumentacionom centru i po hodnicima gde su izgrađene kancelarije, instalirano je 11 foto-kopir uređaja velikog kapaciteta. Svi zidovi u prizemlju, sveže su okrečeni. Raspoređeno je više stotina raznog nameštaja (stolova, stolica i klub garnitura). Za potrebe oficira za vezu, volontera i ostalih učesnika, obezbeđeno je 450 SIM kartica različitih nivoa paketa.

Za potrebe prevoza šefova delegacija obezbeđeno je 75 limuzina visoke klase, deo iz donacije, deo iz voznog parka republičkih organa. Državne institucije i javna preduzeća, obezbedile su oko 150 vozila raznih klasa (od mini venova do automobila). Takođe, za prevoz članova delegacija obezbeđeno je 37 autobusa LASTE koji će prevoziti delegate sa aerodroma ka hotelima, kao i od hotela ka Kombank areni. U saradnji sa Gradom Beogradom, obezbeđen je besplatni transport za akreditovane delegate u vozilima Gradskog saobraćaja u vremenu od 30.11. pa do 5.12.

Za smeštaj delegata, koristiće se usluge 19 hotela, koje će platiti sami delegati. Smeštaj šefa delegacije, obezbeđuje i plaća zemlja domaćin.

Angažovano je 170 oficira za vezu, koji su raspoređeni na sve delegacije 1, 2 ili 3 po delegaciji, u zavisnosti od njihove brojnosti. Oficiri za vezu regrutovani su iz Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane kao i drugih državnih organa. Takođe, pomoć pri organizaciji pružiće 250 studenata Pravnog fakulteta, Političkih nauka, FON-a, Kriminalističko – policijske akademije, Vojne akademije kao i drugih fakulteta u ukupnom broju od njih 250.

Jedna od obaveza domaćina konferencije je obezbeđenje ishrane za delegate. Za 5 dana koliko će u Beogradu boraviti članovi delegacija, biće obezbeđeno oko 2.000 obroka, na bazi švedskog stola. Obroci će se naplaćivati 1.200 dinara od 30.11. do 2.12, a biće besplatni od 2.12. do 4.12.

Domaćin je u obavezi da organizuje prijem za delegate 3.12. sa prigodnim umetničkim programom, što je predviđeno da se održi u Domu Narodne skupštine. U isto vreme, predsednik vlade Aleksandar Vučić, biće domaćin večere za šefove delegacija.

Izvor: MSP

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.