Beograd centar diplomatije – 22. Ministarski savet OEBS-a. OEBS

Predsedavajući OEBS-a  i šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da su ključni zadaci te organizacije deeskalacija situacije oko Ukrajine, zajednički odgovor na druge transnacionalne pretnje po bezbednost i obnova poverenja i saradnje.

„Predsedavanje Srbije OEBS-om ima za cilj postizanje konsenzusa po suštinskim pitanjima za bezbednost u regionu. Uveren sam da ćemo uz političku volju uspeti da vodimo otvoren i konstruktivan dijalog o svemu. U ovom trenutku najvažnija tema za OEBS je deeskalacija situacije oko Ukrajine“, rekao je Dačić obraćajući se učesnicima 22. Ministarskog saveta OEBS-a.

PLENARNI SASTANAK

On je sumirao situaciju u toj zemlji od ternutka kada je Srbija stupila na mesto predsedavajućeg, kada je konflikt trajao i postojao veliki broj žrtava.

Dačić je posebno istakao značaj sporazuma iz Minska i ulogu koju ima posmatračka misija, čiji je mandat produžen i u narednih godinu dana.

Prema njegovim rečima, napori posmatračke grupe usmereni su na uspostavljanje mira i stabilnosti u Ukrajini. Trenutno, kazao je, prekid vatre se održava i u toku je povlačenje teškog naoružanja.

 

Predsedavajući je rekao da trilaterana kontkat grupa za Ukrajinu obezbeđuje najbolji mehanizam za dijalog svih zainteresovanih strana.

Ta grupa je pokazala neprestana prilagođavanja novinama i imala je podršku svih zemalja OEBS-a.

„Naša rešenost da doprinesemo rešavanju krize u i oko Ukrajine, koja je zaoštrila već postojeće podele među nama, značajno će odrediti koliko smo sposobni da oživimo atmosferu povoljnu za zajednički rad na ostvarenju zajedničke vizije slobodne, demokratske, zajedničke i nedeljive bezbednosne zajednice regiona OEBS,“ rekao je on.

PLENARNI SASTANAK

Prema njegovim rečima, na teritoriji koje pokrivaju zemlje OEBS-a postoje i drugi zamrznuti konflikti koji predstavjlaju pretnju po zajedničku bezbednost i stoga je Dačić pozvao na revitalizaciju pregovaračkih formata kako bi se ti konflikti rešili.

Zbog toga treba da istrajemo i pojačamo napore u cilju revitalizacije odgovarajućih pregovaračkih formata, dodao je on.

„Postoje i druge transnacionalne pretnje po bezbednost zemalja članice OEBS-a, a to su terorizam, organizovani kriminal, klimatske promene i aktuelna migrantska kriza. Neophodan je hitan, odlučan i koordinisan odgovor svih zemalja“, rekao je Dačić.

PLENARNA SEDNICA

Posebno je istakao značaj obnavljanja poverenja među zemljama OEBS-a i značaj dijaloga kompromisa mirnog rešavanja konflikata, solidarnosti i saradnje.

„Obnova konsenzusa o zajedničkoj bezbednosti je kjučna stvar. Nadam se da će nas skupu u Beogradu odvesti korak dalje u obnovi poverenja. Optimista sam da ćemo uspeti u tome“, zaključio je Dačić.

Srbija će kao član Trojke 2016, kao i nakon toga, i dalje biti aktivan partner u ovom nastojanju, jer čvrsto veruje da OEBS može da obezbedi ključan doprinos konsolidaciji bezbednosti i ponovnoj izgradnji poverenja na evroatlantskom i evro-azijskom prostoru, dodao je on.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/ Srđan Ilić, Zoran Žestić, Nemanja Jovanović, Oksana Toskić, Evropska komisija

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.