Bilateralni sastanci ministra Dačića na marginama Ministarskog saveta OEBS-a OEBS

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je niz bilateralnih susreta na marginama 22. Ministarskog saveta OEBS-a.

Ministar Dačić sastao se sa ministrima inostranih poslova Kanade, Švedske, Ukrajine , kao i sa zamenikom ministra inostranih poslova Avganistana.

Ministar Dačić sastao se sa ministrom inostranih poslova Kanade Stefanom Dionom. Šef srpske diplomatije čestitao je kanadskom kolegi imenovanje na dužnost i poželeo novoj kanadskoj vladi puno uspeha u radu. Tokom razgovora je bilo reči o perspektivi bilateralnih odnosa, pri čemu je izneta obostrana spremnost za jačanje političkog dijaloga i saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Kanadski šef diplomatije je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da učestvuje na 22. Ministarskom savetu OEBS-a u Beogradu.

Tokom susreta sa ministrkom inostranih poslova Kraljevine Švedske Margot Valstrom naglašeno je da su bilateralni odnosi dobri i da postoji prostor za njihovo unapređenje u svim oblastima. Švedska ministarka je pohvalila srpsko predsedavanje OEBS-u i ponovila snažnu podršku Švedske procesu evrointegracija Srbije. Razgovarano je i o problemu migracija i potrebi iznalaženja adekvatnih rešenja na evropskom nivou. Ministar Dačić predstavio je naša iskustva u suočavanju sa ovim problemom i saradnju sa susedima u tom smislu.

U razgovoru sa zamenikom ministra inostranih poslova Avganistana razmatrane su mogućnosti za oživljavanje saradnje između dve zemlje i izražen je obostrani interes za održavanje političkih konsultacija ministarstava spoljnih poslova tokom kojih bi se definisale oblasti moguće saradnje. Avganistanska strana je pokazala poseban interes za saradnju u oblasti obrazovanja. Zamenik ministra inostranih poslova Avganistana Karzai zahvalio se ministru Dačiću na gostoprimstvu i pohvalio srpsko predsedavanje OEBS-u.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić imao je kraći susret sa ministrom za Evropu u Forin ofisu Ujedinjenog Kraljevstva Dejvidom Livingtonom, koji je pohvalio srpsko predsedavanje OEBS-u u uslovima suočavanja sa ozbiljnim izazovima. Dvojica ministara su izrazila očekivanje u pozitivan ishod rada Ministarskog saveta OEBS-a.

Tokom susreta prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ministra inostranih poslova Ukrajine Pavela Klimkina, ukrajinski ministar je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je srpsko predsedavanje OEBS-u odgovorilo na krizu u Ukrajini. Dva ministra su zajednički istakla potrebu ulaganja dodatnih napora za unapređenje bilateralnih odnosa dve bliske i prijateljske zemlje. Ministar Klimkin je najavio da će tokom naredne godine učiniti posetu Srbiji.

Izvor, foto: MSP

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.