Doprinos OEBS-a političkom procesu u Ukrajini OEBS

Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ta organizacija dala dragoceni doprinos stvaranju uslova za nastavak političkog procesa u Ukrajini.

Dačić je rekao da je zadovoljan što na kraju godine može da se konstatuje da se primirje u Ukrajini već mesecima održava i da OEBS ispuvanja svoju misiju – stvaranje uslova za nastavak političkog procesa.

On je na konferenciji za novinare u okviru 22. Ministarskog sastanka OBES u Beogradu rekao da Srbija, kao zemlja koja je i sama prošla kroz koflikte, svesna da je ključno da kanali komunikacije između strana u konfliktu ostanu otvoreni.

“Znam koliko je važan proces političkih pregovora, ma koliko dugo se vodio, jer samo on vodi do trajnih i održivih rešenja. A sastoji se od malih, ali konkretnih koraka, od kojih je svaki značajan”, rekao je Dačić.

OEBS je, kako je ocenio Dačić, napravio niz koraka od kojih je svaki značajan.

Dačić je rekao i da su obe nagrade koje je OEBS primio bile za angažman u Ukrajini što toj organizaciji, naveo je, daje za pravo da veruje da je dala dragoceni doprinos u tom slučaju.

Ministar spoljnih poslova Srbije je rekao da se Srbija od početka predsedavanja aktivno postavila u rešavanju krize u i oko Ukrajine i dodao da je kriza u toj zemlji bila centralno pitanje svih sastanaka ministarske trojke, u kojoj su, pored Dačića, i ministri spoljnih poslova Švajcarske i Nemačke.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/ Marko Đoković

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.