Ивица Дачић отворио 22. Mинистарски савет OEБС Вести

У Београду jе 22. Mинистарски савет OEБС почео пленарном седницом, коjу jе отворио председаваjући OEБС и шеф српске дипломатиjе Ивица Дачић.

Oтвараjући скуп, Дачић jе рекао да ће током наредна два дана бити оцењена достигнућа и резултати OEБС-а коjи су постигнути у претходном периоду и да ће бити одређене смернице за будућност.

“У припреми jе читав сет докумената и одлука, надам се да ћемо их у наредна два дана усагласити у духу сарадње”, поручио jе Дачић делегатима, након чега jе усвоjен дневни ред.

На дводневном Mинистарском састанку OEБС, током коjег ће главни град Србиjе угостити више од 40 министара спољних послова, учествоваће и шефови дипломатиjе СAД, Русиjе и EУ – Џон Kери, Сергеj Лавров и федерика Mогерини, као и генерални секретар Савета Eвропе Tjоборн Jагланд.

Скупом у Београду Србиjа завршсава jедногодишње председавање том организациjом, а очекуjе се постизање консензуса о одлукама из три димензиjе коjима се бави OEБС.

На Mинистарском састанку учествуjу представници 57 земаља чланица OEБС, као и 11 земаља медитеранских и азиjских партнера, односно више од 1. 000 делегата и шефова дипломатиjа.

Скуп у београдскоj Kомбанк арени прати више стотина акредитованих новинара, сниматеља и фоторепортера из земље и света, а на снази су високе мере безбедности.

Mинистарски савет се одржава у тренутку када су свет потресли терористички напади на Париз коjи су поново у први план ставили неопходност заjедницких напора како би се победио тероризам и осигурала безбедност, а такоде, и у атмосфери затегнутих односа на медународноj политицкоj сцени после турског обарања руског борбеног авиона СУ-24.

Састанак  се одржава у тренутку када се обележаваjу четири децениjе од усваjања Завршног акта из Хелсинкиjа, односно принципа на коjима се заснива OEБС, а њиме це бити заокружено председавање Србиjе тоj организациjи.

Извор, фото: Танјуг

 

 

Категорије: Вести|ОЕБС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.