Ivica Dačić otvorio 22. Ministarski savet OEBS Vesti

U Beogradu je 22. Ministarski savet OEBS počeo plenarnom sednicom, koju je otvorio predsedavajući OEBS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Otvarajući skup, Dačić je rekao da će tokom naredna dva dana biti ocenjena dostignuća i rezultati OEBS-a koji su postignuti u prethodnom periodu i da će biti određene smernice za budućnost.

„U pripremi je čitav set dokumenata i odluka, nadam se da ćemo ih u naredna dva dana usaglasiti u duhu saradnje“, poručio je Dačić delegatima, nakon čega je usvojen dnevni red.

Na dvodnevnom Ministarskom sastanku OEBS, tokom kojeg će glavni grad Srbije ugostiti više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvovaće i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU – Džon Keri, Sergej Lavrov i federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Tjoborn Jagland.

Skupom u Beogradu Srbija završsava jednogodišnje predsedavanje tom organizacijom, a očekuje se postizanje konsenzusa o odlukama iz tri dimenzije kojima se bavi OEBS.

Na Ministarskom sastanku učestvuju predstavnici 57 zemalja članica OEBS, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, odnosno više od 1. 000 delegata i šefova diplomatija.

Skup u beogradskoj Kombank areni prati više stotina akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera iz zemlje i sveta, a na snazi su visoke mere bezbednosti.

Ministarski savet se održava u trenutku kada su svet potresli teroristički napadi na Pariz koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajednickih napora kako bi se pobedio terorizam i osigurala bezbednost, a takode, i u atmosferi zategnutih odnosa na medunarodnoj politickoj sceni posle turskog obaranja ruskog borbenog aviona SU-24.

Sastanak  se održava u trenutku kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime ce biti zaokruženo predsedavanje Srbije toj organizaciji.

Izvor, foto: Tanjug

 

 

Kategorije: Vesti|OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.