Најновије

Дачић: Данас предлог одлука, очекуjем компромис ОЕБС

Председаваjући OEБС и српски шеф дипломатиjе Ивица Дачић изjавио jе да се за завршни дан Mинистарског састанка припрема неколико одлука, а да ће од политичке воље и спремности на консензус зависити коjе ће бити и усаглашене.

Дачић jе рекао да се одлуке односе на подршку активности OEБС у Украjини, борбу против тероризма, мигрантске кризе, трговине наркотицима.

Kако jе додао, постоjе и предлози одлука коjе се односе на борбу против дискриминациjе, насиља, фобиjе према припадницима одређених религиjа.

“Надам се да тон коjи jе превладавао на пленуму неће бити само вербални, већ да ће се преточити у спремност на компромис”, рекао jе он.

Дачић jе, у обраћању новинарима у Kомбанк арени, рекао да jе Србиjи част што jе на састанку присуствовао велики броj шефова дипломатиjа, што jе, како jе нагласио, пре неколико месеци изгледало немогуће.

“Били су и министри из наjвећих земаља. Част нам jе што су искористили оваj догађаj и за низ билатералних састанака, коjе су сами заказивали. Mи смо обезбедили услове и политичку климу да до тога дође и мислим да смо обавили посао на наjбољи начин”, рекао jе Дачић.

Према његовим речима, учествовало jе 44 министара спољних послова, укључуjући и шефцу европске дипломатиjе федерику Mогерини.

“Tо jе у условима великих обавеза шефова дипломатиjа пре неколико месеци била немогућа мисиjа окупити их на jедном месту”, приметио jе он и  истакао да су оцене учесника веома позитивне и да jе Србиjа поносна на то.

Извор, фото: Танјуг, С. Илић

Категорије: ОЕБС