Најновије

Србија председавањем показала да може да буде озбиљан партнер на међународној сцени Вести

Немачки шеф дипломатије Франк Валтер Штајнмајер, који ће од Србије преузети председавање ОЕБС-у, захвалио се Ивици Дачићу на гостопримству и рекао да се не сећа да је у прошлости организована тако успешна конференција. Формат Тројке никад није био активнији, рекао је Штајнмајер. Србија председавањем показала да може да буде озбиљан партнер на међународној сцени, поручио је Дачић.

DACIC I STAJNMAJER

На заједничкој конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, Франк Валтер Штајнмајер је рекао да је ово била година пуна изазова за ОЕБС.

Рекао је да је ОЕБС показао да је институција која је неопходна, у којој сукобљене стране могу да се представе на прави начин.

“ОЕБС је пружио оквир у којем су се руски и турски министар срели и по први пут директно разговарали о стању и последица расправе после обарања руског авиона на сиријско-турксој граници”, објаснио је додајући да је такав формат за дијалог неопходан.

DACIC I STAJNMAJER

Штајнмајер је изјавио да је, колико год су ставови влада земаља чланице ОЕБС-а нејединствени, жеља грађана јединствена, а то је да живе у миру и институције те организације тај мир морају да гарантују.

Захвалио се швајцарском члану Тројке Дидијеу Буркхалтеру на постављању смерница за деловање ОЕБС у Украјини и додао да је шеф српске дипломатије у овој години имао обавезу да оснажи ОЕБС, учини га видљивим и помогне да украјинска криза не ескалира.

Штајнмајер је подсетио да ОЕБС има око 650 посматрача у Украјини, који ће наставити свој рад, и имају важну улогу у примени споразума из Минска.

Он је изразио уверење да ће украјинска криза бити једна од тема којом ће се и у идућој години позабавити ОЕБС.

Немачка се, како је истакао, одлучила да у идућој години понуди више могућности за дијалог, јер је битно да се створи поверење.

DACIC I STAJNMAJER

У Београду, како је додао, показало се колико је ОЕБС важан за дијалог. Штајнмајер је рекао да се ретко, као сада у Београду на скупу ОЕБС, интензивно користила прилика за билатералне разговоре, што је и сам искористио.

Српски министар захвалио се немачком колеги на одличној сарадњи и поручио да ће, као члан Тројке ОЕБС-а, бити на услузи у свему где Србија може да помогне.

“Трудио сам се да ревитализујем институцију Тројке и заједно са Буркхалтером смо имали пет састанака, што се није тако често дешавало у прошлости. Помагали смо једни другима. Бићу на услузи као члан Тројке за све оно за шта Франк мисли да Србија може да помогне”, рекао је Дачић.

DACIC I STAJNMAJER

Истакао је да је Србија председавањем показала да може да буде озбиљан партнер на међународној сцени и да буде место где ће се тражити компромиси.

“Мислим да смо ову годину искористили и за нашу одличну међусобну сарадњу између наша два министарства и наше две државе и чиненица је да смо тиме допинели даљем унапређењу немачко-српских односа””, додао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је закључио да чињеница да је Немачка члан Нормандијског формата може допринети успешном раду ОЕБС-а.

Извор: РТС

Фото: Танјуг/ Мaркo Ђoкoвић