Srbija predsedavanjem pokazala da može da bude ozbiljan partner na međunarodnoj sceni Vesti

Nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer, koji će od Srbije preuzeti predsedavanje OEBS-u, zahvalio se Ivici Dačiću na gostoprimstvu i rekao da se ne seća da je u prošlosti organizovana tako uspešna konferencija. Format Trojke nikad nije bio aktivniji, rekao je Štajnmajer. Srbija predsedavanjem pokazala da može da bude ozbiljan partner na međunarodnoj sceni, poručio je Dačić.

DACIC I STAJNMAJER

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Frank Valter Štajnmajer je rekao da je ovo bila godina puna izazova za OEBS.

Rekao je da je OEBS pokazao da je institucija koja je neophodna, u kojoj sukobljene strane mogu da se predstave na pravi način.

“OEBS je pružio okvir u kojem su se ruski i turski ministar sreli i po prvi put direktno razgovarali o stanju i posledica rasprave posle obaranja ruskog aviona na sirijsko-turksoj granici”, objasnio je dodajući da je takav format za dijalog neophodan.

DACIC I STAJNMAJER

Štajnmajer je izjavio da je, koliko god su stavovi vlada zemalja članice OEBS-a nejedinstveni, želja građana jedinstvena, a to je da žive u miru i institucije te organizacije taj mir moraju da garantuju.

Zahvalio se švajcarskom članu Trojke Didijeu Burkhalteru na postavljanju smernica za delovanje OEBS u Ukrajini i dodao da je šef srpske diplomatije u ovoj godini imao obavezu da osnaži OEBS, učini ga vidljivim i pomogne da ukrajinska kriza ne eskalira.

Štajnmajer je podsetio da OEBS ima oko 650 posmatrača u Ukrajini, koji će nastaviti svoj rad, i imaju važnu ulogu u primeni sporazuma iz Minska.

On je izrazio uverenje da će ukrajinska kriza biti jedna od tema kojom će se i u idućoj godini pozabaviti OEBS.

Nemačka se, kako je istakao, odlučila da u idućoj godini ponudi više mogućnosti za dijalog, jer je bitno da se stvori poverenje.

DACIC I STAJNMAJER

U Beogradu, kako je dodao, pokazalo se koliko je OEBS važan za dijalog. Štajnmajer je rekao da se retko, kao sada u Beogradu na skupu OEBS, intenzivno koristila prilika za bilateralne razgovore, što je i sam iskoristio.

Srpski ministar zahvalio se nemačkom kolegi na odličnoj saradnji i poručio da će, kao član Trojke OEBS-a, biti na usluzi u svemu gde Srbija može da pomogne.

“Trudio sam se da revitalizujem instituciju Trojke i zajedno sa Burkhalterom smo imali pet sastanaka, što se nije tako često dešavalo u prošlosti. Pomagali smo jedni drugima. Biću na usluzi kao član Trojke za sve ono za šta Frank misli da Srbija može da pomogne”, rekao je Dačić.

DACIC I STAJNMAJER

Istakao je da je Srbija predsedavanjem pokazala da može da bude ozbiljan partner na međunarodnoj sceni i da bude mesto gde će se tražiti kompromisi.

“Mislim da smo ovu godinu iskoristili i za našu odličnu međusobnu saradnju između naša dva ministarstva i naše dve države i činenica je da smo time dopineli daljem unapređenju nemačko-srpskih odnosa””, dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je zaključio da činjenica da je Nemačka član Normandijskog formata može doprineti uspešnom radu OEBS-a.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug/ Marko Đoković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.