Bilateralni sastanci ministra Dačića na marginama Ministarskog saveta OEBS

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je na marginama drugog dana 22. Ministarskog saveta OEBS-a sastanke sa ministrima inostranih poslova Republike Jermenije, Republike Malte, Republike Moldavije, Mongolije, državnim ministrom Japana i zamenicima ministra inostranih poslova Republike Koreje i Kraljevine Tajland.

Ministar Dačić i zamenik ministra spoljnih poslova Kraljevine Tajland VirasakdiFutrakul potpisali su Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša. S obzirom da će Tajland sledeće godine biti domaćin sastanka OEBS-a i azijskih partnera u razgovoru je upućen zvaničan poziv ministru Dačiću za učešće na sastanku OEBS-a u Bankoku. Učešće ministra Dačića na tom skupu bila bi prilika i za bilateralne razgovore o daljem unapređenju ugovorne regulative i promociju turističkih potencijala dve zemlje.

U razgovoru sa MIP Jermenije EdvardomNalbandjanomšef srpske diplomatije zahvalio je na principijelnoj poziciji i podršci prijateljske Jermenije prilikom glasanja u Uneskui istakao da Srbija želi da suštinski unapredi odnose u svim segmentima. Razmatrane su perspektive daljeg unapređenja bilateralne saradnje, kao i saradnje na multilateralnom planu.

Ministar inostranih poslova Republike Malte Džordž Vela je u razgovoru sa ministrom Dačićem ocenio da su predsedavanje Republike Srbije OEBS-u tokom protekle godine i sada organizacija 22. Ministarskog saveta OEBS-a u Beogradu realizovani izuzetno dobro. Istakao je da Malta, zbog poverenja koje ima u kapacitete i mehanizme OEBS-a, predlaže da ova organizacija imenuje svog specijalnog predstavnika za Mediteran koji bi imao savetodavnu i konsultativnu funkciju bez izvršnih atributa. Ministar Vela je izrazio i snažnu podršku procesima integracije Srbije i ostalih zemalja regiona u EU. Obostrano je izražen interes i za unapređenje bilateralne saradnje u svim segmentima, imajući u vidu, pored ostalog i sve veći broj srpskih državljana koji žive i rade na Malti.

U razgovoru sa ministrom inostranih poslova Mongolije LundegPurevsurenomdogovoreno je da se naredne 2016. godine realizuju bilateralne aktivnosti povodom jubileja 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje. Izražen je interes za unapređenje političke i ekonomske saradnje i ugovorne regulative. Razgovarano je i o Samitu ASEM koji će biti organizovan u Mongoliji 2016. godine.Mongolski šef diplomatije upoznao je ministra Dačića sa strateškim opredeljenjem „Stalne neutralnosti” koji je Mongolija zvanično proklamovala u septembru ove godine.

Šef srpske diplomatije imao je susret sa ministarkom inostranih poslova Moldavije Natalijom German. Ministarka German je visoko ocenila predsedavanje Srbije OEBS-u i istakla da dosledno poštovanje osnovnih principa ove organizacije od strane predsedavajućeg stvorilo dobre osnove za nastavak procesa daljeg razvoja OEBS-a. Obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosi stabilni i da je potrebno ih dalje jačati i unaprediti, posebno u ekonomskoj sferi. Natalija German pozvala je ministra Dačića da iduće godine poseti Moldaviju.

U susretu sa zamenikom ministra spoljnih poslova Republike Koreje ŠinDong-ikom izražen je interes za dalji nastavakpolitičkog dijaloga i uspešne bilateralne saradnje, posebno na ekonomskom planu. Istaknuta je obostrana spremnost za razmenu poseta na ministarskom nivou, kao i jačanje saradnje na multilateralnom planu. Ministar Dačić je posebno zahvalio na donacijama Republike Koreje, uključujući pomoć u organizaciji Ministarskog sastanka OEBS-a u Beogradu.

Državni ministar Japana Muto čestitaojeministru Dačiću na uspešnom predsedavanju Srbije OEBS-u i na organizaciji Ministarskog saveta. Ministar Dačić je istakao daSrbija želi da nastavi da razvija dobre političke i ekonomske bilateralne odnose sa Japanom, kao jednim odnaših najvažnijih partnera u Aziji. Zahvalio je na podršci koju Japan pruža Srbiji u rešavanju izbegličke krize, kao i na svim dosadašnjim donacijama, što Srbija visoko ceni. Državni ministar Japana izrazio je očekivanje nastavka uspešne saradnje na multilateralnom planu, imajući u vidu izbor Japana za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN-a za period 2016-2017.

Izvor, foto: MSP

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.