Konferencija za novinare nakon Ministarskog saveta OEBS OEBS

Premijer Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenili su da je Srbija organizacijom ministarske konferencije OEBS potvrdila kapacitete ozbiljnog i pouzdanog partnera na međunarodnoj sceni.

“Srbija je tokom prethodnih dana bila centar Evrope i sveta”, konstatovao je premijer i čestitao je svima koji su bili angažovani na organizaciji i održavanju konferencije, ali i građanima, i istakao da smo pokazali izvanredno gostoprimostvo, pravo i lepo i dobro lice Srbije- njeno najlepše lice.

Ministar Dačić je preneo utiske učesnika, preko 40 ministara spoljnih poslova iz celog sveta i njihovih delegacija, te zadovoljstvo načinom na koji je Srbija orgnizaovala taj skup.

“Srbija više nije tema sastanaka, nego je za predsedavajućim stolom”, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova izjavio je da je Srbija, organizacijom sastanka OEBS, pokazala da može da bude dobro mesto za pokušaje da se dođe do razgovora i nastavka dijaloga. On je izrazio veliko zadovoljstvo načinom na koji je Srbija organizovala sednicu Ministarskog saveta OEBS.

„Možda bi bilo neskromno da tako kažem, ali konstatacija je svih učesnika zemalja članice i partnera da odavno nije bio tako dobro organizovana sednica Ministarskog saveta. Nikada se skoro nije desilo u 40 godina, osim kada je OEBS formiran, da toliki broj šefova diplomatija bude na jednom mestu”, objasnio je Dačić podsećajući da su na skupu učestvovala 43 ministra.

Kako je istakao, pokazano je mnogo više uvažavanja nego prethodnih godina, a i to da Srbija može da bude dobro mesto za razgovore i dijalog. “Srbija se pokazala kao ozbiljan igrač na međunarodnoj sceni, pokazala je da može da predsedava organizacijom. Srbija više nije predmet rasprave u tim telima, već može da bude zemlja koja igra važnu ulogu. To pokazuje promenjen međunaroni položaj Srbije”, rekao je Dačić.

Takođe je ukazao da nije tako često slučaj da se OEBS koristi za toliki broj bilateralnih susreta, a naveo je posebno prvi sastanak ministara Rusije i Turske posle incidenta u vezi obaranja ruskog aviona. Takođe, i visoka predstavnica EU Federika Mogerini je imala niz bilateralnih susreta čime je skup u Beogradu dobio na značaju.

“Time je naš skup dobio na značaju”, naglasio je Dačić.

Kako je rekao, reforme su toliko vidljive da su svi zvaničnici istakli veličinu onoga što je Srbija uradila u proteklih nekoliko godina i ovo je dodatni deo svih uspeha Vlade Srbije.

“Bez obzira što je možda bilo nerealno očekivati da će posle dubokih podela zavladati duh tolerancije i kompromisa, usvojeno je posle duge rasprave nekoliko dokumenata koja su veoma važna, kao što su dokument o borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma koji vodi ka terorizmu, o mladima i bezbednosti, pitanjima koja se odnose na konkretne razgovore vezane za Moldaviju i Prindestrovlje”, rekao je on.

Dačić je kazao da nije moglo da se dođe do kompromisa o drugim temama, ali i da su svi primetili da je ton kojim su se svi obraćali bio daleko drugačiji od ministarske konferencije u Bazelu, tolerantniji i pomirljiviji.

Dačić je istakao da je uveren da se duh Beograda, kakav je ispoljen tokom Ministarske konferencije OEBS, zasigurno neće ponoviti tokom predsedavanja Nemačke, iduće godine. Na pitanje premijera zašto tako misli, Dačić je odgovorio: “Ne verujem da će Frank-Valter Štajnmajer da peva!”. Dačić je dodao da je zemljama članicama ponudio da, ako više niko neće da predsedava OEBS-u, da je Srbija spremna da to radi i ubuduće.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić, Rade Prelić

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.