Обележен Међународни дан борбе против насиља над женама Форум жена

У центру Новог Сада, Форум жена СПС  у Војводини уз подршку Савета социјалистичке омладине Србије у Војводини перформансом је подигао глас против насиља над женама.

Председница ФОЖ у Војводини Весна Бјелић-Француски истакла је да су ове године у Србији убијене 32 жене у породичном насиљу и додала да је полицији је пријављено 7000 случајева насиља у породици током прошле године.

„То је тек неколико података из трагичне и застрашујуће статистике. У кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ која је почела 25. новембра, Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра, Међународним даном људских права, одлучиле смо да охрабримо жене да не ћуте, да се не осећају беспомоћно и усамљено, да потраже помоћ. Зато овако изгледамо и поручујемо женама да то никада не дозволе.

12339616_882300218553722_7758899334516894849_o

Форум жена у Војводини је посебан облик организовања и деловања у Социјалистичкој партији Србије и у нашем саставу нису искључиво партијске чланице. Залажемо се за то да се оштро кажњавају сви видови злостављања жена и у породици и на радном месту. Не смемо заборавити друге облике насиља – претње, понижавање, омаловажавање, изолација, економско насиље. Нажалост, ове облике насиља институције не препознају у довољној мери и изостаје одговарајућа санкција. Отуда се и дешава да они који су били пријављени као насилници, због неадекватне санкције, постају убице, а жртве су углавном жене.

Снажна и одважна жена, економски самостална, лакше ће се супротставити и одбранити од многих облика насиља и то је наш најважнији задатак – да постанемо видљиве, да покажемо своју способност и стручност и у породици и на радном месту и у друштву у целини. Данас смо видљиве по демонстрацији изгледа који желимо да елиминишемо из живота жене и по наранџастим кишобранима и балонима који су симбол борбе против насиља“, истакла је овом приликом Весна Бјелић-Француски.

Информативна служба

ПО СПС у Војводини

Категорије: Форум жена