Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Forum žena

U centru Novog Sada, Forum žena SPS  u Vojvodini uz podršku Saveta socijalističke omladine Srbije u Vojvodini performansom je podigao glas protiv nasilja nad ženama.

Predsednica FOŽ u Vojvodini Vesna Bjelić-Francuski istakla je da su ove godine u Srbiji ubijene 32 žene u porodičnom nasilju i dodala da je policiji je prijavljeno 7000 slučajeva nasilja u porodici tokom prošle godine.

„To je tek nekoliko podataka iz tragične i zastrašujuće statistike. U kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja je počela 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava, odlučile smo da ohrabrimo žene da ne ćute, da se ne osećaju bespomoćno i usamljeno, da potraže pomoć. Zato ovako izgledamo i poručujemo ženama da to nikada ne dozvole.

12339616_882300218553722_7758899334516894849_o

Forum žena u Vojvodini je poseban oblik organizovanja i delovanja u Socijalističkoj partiji Srbije i u našem sastavu nisu isključivo partijske članice. Zalažemo se za to da se oštro kažnjavaju svi vidovi zlostavljanja žena i u porodici i na radnom mestu. Ne smemo zaboraviti druge oblike nasilja – pretnje, ponižavanje, omalovažavanje, izolacija, ekonomsko nasilje. Nažalost, ove oblike nasilja institucije ne prepoznaju u dovoljnoj meri i izostaje odgovarajuća sankcija. Otuda se i dešava da oni koji su bili prijavljeni kao nasilnici, zbog neadekvatne sankcije, postaju ubice, a žrtve su uglavnom žene.

Snažna i odvažna žena, ekonomski samostalna, lakše će se suprotstaviti i odbraniti od mnogih oblika nasilja i to je naš najvažniji zadatak – da postanemo vidljive, da pokažemo svoju sposobnost i stručnost i u porodici i na radnom mestu i u društvu u celini. Danas smo vidljive po demonstraciji izgleda koji želimo da eliminišemo iz života žene i po narandžastim kišobranima i balonima koji su simbol borbe protiv nasilja“, istakla je ovom prilikom Vesna Bjelić-Francuski.

Informativna služba

PO SPS u Vojvodini

Kategorije: Forum žena

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.