Најновије

Дачић поздравио Резолуцију о младима СБ УН ОЕБС

Председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић поздравио је данас усвајање прве Резолуције о младима, миру и безбедности у Савету безбедности Уједињених нација ове седмице.

Он је позвао на већу заступљеност младих мушкараца и жена у мировним процесима и спречавању и решењу конфликата, посебно у јеку пораста радикализације према насиљу и насилном екстремизму међу младима, која може водити ка тероризму.

“Давање овлашћења младима је кључно за генерисање ефективне контрапропаганде која охрабрује рањиве појединце да одбаце тероризам и у спречавању да семе нетолерације, радикализације и есктремизма узме корена у нашим друштвима”, рекао је Дачић.

Дачић је поздравио прву резолуцију СБ УН о младима, миру и безбедности и подсетио на Декларацију о младима и безбедности која је једногласно усвојена на Министарском савету ОЕБС-а у Београду прошле седмице, а која “подвлачи улогу коју млади могу да имају у подршци државама учесницама на примени обавеза ОЕБС-а у све три димензије безбедносног концепта ове Организације”.

Он је додао да је Србија као председавајући ОЕБС-у именовала првог Специјалног представника за младе и безбедност почетком ове године.

Извор: Танјуг

Категорије: ОЕБС