Dačić pozdravio Rezoluciju o mladima SB UN OEBS

Predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić pozdravio je danas usvajanje prve Rezolucije o mladima, miru i bezbednosti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ove sedmice.

On je pozvao na veću zastupljenost mladih muškaraca i žena u mirovnim procesima i sprečavanju i rešenju konflikata, posebno u jeku porasta radikalizacije prema nasilju i nasilnom ekstremizmu među mladima, koja može voditi ka terorizmu.

“Davanje ovlašćenja mladima je ključno za generisanje efektivne kontrapropagande koja ohrabruje ranjive pojedince da odbace terorizam i u sprečavanju da seme netoleracije, radikalizacije i esktremizma uzme korena u našim društvima”, rekao je Dačić.

Dačić je pozdravio prvu rezoluciju SB UN o mladima, miru i bezbednosti i podsetio na Deklaraciju o mladima i bezbednosti koja je jednoglasno usvojena na Ministarskom savetu OEBS-a u Beogradu prošle sedmice, a koja “podvlači ulogu koju mladi mogu da imaju u podršci državama učesnicama na primeni obaveza OEBS-a u sve tri dimenzije bezbednosnog koncepta ove Organizacije”.

On je dodao da je Srbija kao predsedavajući OEBS-u imenovala prvog Specijalnog predstavnika za mlade i bezbednost početkom ove godine.

Izvor: Tanjug

Kategorije: OEBS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.