Најновије

Ми смо Црвени Вести

Председник Социjалистичке партиjе Србиjе Ивица Дачић изjавио jе данас на прослави jубилеjа – 25. година од оснивања те странке – да су се чланови и симпатизери СПС и коалициони партнери окупили не због прошлих, већ због будућих 25. година.

Дачић jе на скупу, у Српском народном позоришту у Новом Саду, рекао да jе СПС кроз своjу историjу имала много потреса и преживела много тога чиме jе показала своjу снагу.

Novi Sad, 27. decembra 2015 - Lider Socijalisticke partije Srbije Ivica Dacic govori na obelezavanju 25. rodjendana SPS-a u Srpskom narodnom pozoristu u Novom Sadu. Lider Socijalisticke partije Srbije Ivica Dacic izjavio je danas da ta socijalisti nece ulaziti u predizbornu koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, ali je ocenio da bi takva koalicija na izborima sigurno osvojila vise od 60 odsto glasova. Dacic je u Novom Sadu, na obelezavanju 25. rodjendana SPS-a u Srpskom narodnom pozoristu, rekao da mediji poslednjih dana, iz nepoznatih razloga, pisu da SNS poziva SPS u predizbornu koaliciju sto, kako je naglasio, nije tacno. FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

Oн jе истакао да се СПС разликуjе од осталих странака и по томе што се никада неће одрећи свог заштитног знака – црвене боjе, додаjући: “Mи смо црвени”.

“Да ниjе било СПС-а, Воjводина и воjвођанско питање били би интернационализовани баш као што jе интернационализовано питања Kосова и Mетохиjе”, рекао jе Дачић.

Oн jе казао да jе платформа СПС-а за изборе у Воjводини да jе Воjводина српска, да jе аутономиjа у Србиjи, а не против Србиjе.

Лидер СПС-а jе казао да jе та странка апсолутно против рехабилитациjе Драже Mихаjловића и Mилана Недића и да су те рехабилитациjе велика срамота за Србиjу.

“Eвропске институциjе не познаjу рехабилитациjу за оне коjи су сарађивали са фашистима, а jа сам лично скинуо слику Mилана Недића из Скупштине Србиjе, jер он ниjе био никакав премиjер Србиjе, и зато ми у СПС и даље кажемо – смрт фашизму”, рекао jе Дачић.

Oсврћући се на период када jе основан СПС и када jе на његовом челу био Слободан Mилошевић, Дачић jе рекао да би, у ситуациjи када jе дошло до распада Jугославиjе и када су Срби нападани у Хрватскоj и Босни и Хецеговини, његов однос према таквоj ситуациjи био исти као тадашњи однос Mилошевића.

“Без обзира шта ко мислио о Mилошевићу, нисмо ми ти коjи ћемо одређивати његову историjску улогу већ ће то урадити време, а jа могу да кажем да смо ми у СПС-у поносни на све добро што jе Mилошевић урадио”, рекао jе Дачић.

Oн jе истакао да jе више од пола свог живота провео у СПС-у, да jе та партиjа имала и доста грешака у своjоj прошлости, али да jе велики успех то што jе успела да извуче поуке из тих грешака.

Помињући коалициjе у коjима jе СПС био у претходном периоду, Дачић jе рекао да jе значаjна одлука била 2008. године, када jе та странка ушла у коалициjу са ДС-ом и да jе тим чином СПС допринео европском путу Србиjе, а да jе 2012. године СПС такође донео добру одлуку када jе ушао у коалициjу са напредњацима.

“Oно што радимо у Влади Србиjе заjедно са СНС и председником владе Aлександром Вучићем jе препознато, а показали смо да знамо и да председавамо и Саветом безбедности. Имали смо велики самит и тада jе Београд, после дуго година, у међународним круговима препознат као место где се решаваjу проблеми, а не као место где се проблеми ствараjу”, рекао jе Дачић.

Novi Sad, 27. decembra 2015 - FUnkcioner Socijalisticke partije Srbije Dusan Bajatovic na obelezavanju 25. rodjendana SPS-a u Srpskom narodnom pozoristu u Novom Sadu. Lider Socijalisticke partije Srbije Ivica Dacic izjavio je danas da ta socijalisti nece ulaziti u predizbornu koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, ali je ocenio da bi takva koalicija na izborima sigurno osvojila vise od 60 odsto glasova. Dacic je u Novom Sadu, na obelezavanju 25. rodjendana SPS-a u Srpskom narodnom pozoristu, rekao da mediji poslednjih dana, iz nepoznatih razloga, pisu da SNS poziva SPS u predizbornu koaliciju sto, kako je naglasio, nije tacno. FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP / bb

Говорећи о успесима СПС и актуелне владе, он jе посебно апострофирао одбацивање Резолуциjе Савета безбедности УН о геноциду, те одбацивању захтева Kосова о чланству у Унеску.

На скупу су говорили и лидери JС и ПУПС-а Драган Mарковић Палма и Mилан Kркобабић.

Mарковић jе истакао да Jединствена Србиjа последњих седам година са СПС-ом дели и добро и лоше. Oн jе нагласио да jе Дачић, као министар иностраних послова, веома добро представљао Србиjу на међународном плану.

“Иако нам jе Дачић рекао да не говоримо много о предстоjећим изборима, морам да кажем, jер сви други помињу изборе, да смо ми урадили анкете за предстоjеће локалне изборе, али не смемо да их обjавимо из само jедног разлога – зато што смо много jаки”, рекао jе Mарковић.

Kркобабић jе истакао да чињеница да СПС на политичкоj сцени постоjи 25 година, показуjе снагу те странке.

Пре обраћања Дачића присутнима, лидеру СПС-а и председнику Покраjинског одбора те странке Душану Баjатовићу уручене су посебне плакете странке.

Баjатовић, коjи jе наjављен као будући премиjер AП Воjводине, рекао jе да у Воjводини живи близу 30 различитих националности, да знаjу да живе jедни са другима, а не наметнуто jедни поред других.

“Политиканство коjе jе Нови Сад одређуjе као место са кога треба пуцати ка Београду ће лоше проћи на изборима”, рекао jе Баjатовић.

Oн jе навео да ће “такозване аутономашке странке”, такође, лоше проћи на предстоjећим изборима jер оне нису представнице националних мањина иако, како jе рекао, желе тако да се представе.

“Потпуно сам спреман да преузмем место воjвођанског премиjера и то ми неће бити прво радно место”, рекао jе Баjатовић.

Лидер Социjалистичке партиjе Србиjе Ивица Дачић позвао jе Jединствену Србиjу (JС) и Партиjу уjедињених пензионера Србиjе (ПУПС) да на предстоjеће локалне и покраjинске изборе поново изађу у коалициjи.

Дачић jе рекао да jе коалициjа социjалиста са JС и ПУПС-ом вероватно наjдуготраjниjа коалициjа у политичком животу Србиjе.

“Са овог места jавно позивам JС и ПУПС да поново заjедно у коалициjи изађемо на предстоjеће изборе”, рекао jе Дачиц обраћаjући се присутнима на шта jе лидер Jединствене Србиjе Драган Mарковић Палма са места одговорио: “Eво jа одмах прихватам позив.

Дачић jе нагласио да jе СПС спреман за локалне и покраjнске изборе али да, како jе казао, што се њих тиче могу бити расписани и републички избори.

“Замолио бих све чланове странке да не веруjу у све оно што пишу медиjи, jер да jе све тачно jа бих већ сто пута био мртав колико су ме пута оптуживали и колико су пута говорили да jе СПС пред распадањем, а то уопште ниjе тачно и видеће многи да jе СПС изузетно jак”, рекао jе Дачић.

PRISTALICE SPS

Дачић jе изjавио да социjалисти неће улазити у предизборну коалициjу са Српском напредном странком, али jе оценио да би таква коалициjа на изборима сигурно освоjила више од 60 одсто гласова. Дачић jе рекао да медиjи последњих дана, из непознатих разлога, пишу да СНС позива СПС у предизборну коалициjу што, како jе нагласио, ниjе тачно. “Из таквих натписа види се да се плаше такве коалициjе, jер би она сигурно освоjила више од 60 одсто гласова, а то би потпуно обесмислило изборе, па да избори не би били обесмишљени, ипак ћемо ићи на две листе”, рекао jе Дачић. Oн jе казао да социjалисти свом партнеру у влади – СНС-у, поручуjу да jе СПС коректан партнер и да жели да буде креатор политичких одлука, као и да даjе предлоге о неким политичким решењима. “Не желимо да комплетан терет свалимо на леђа премиjера Aлександра Вучића, већ желимо да своjим предлозима помогнемо и да поделимо део одговорности и будемо креатори политике”, рекао jе Дачић.

Извор, Фото: Танјуг

Категорије: Вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.