Dačić uručio zahvalnice za Ministarski savet OEBS-a Vesti

Predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uručio je danas zahvalnice predstavnicima institucija i kompanija koje su učestvovale u pripremi i organizaciji 22. Ministarskog saveta OEBS-a, koji je održan trećeg i četvrtog decembra u Beogradu.

“Retko se dešava da u našoj zemlji ovoliko najviših političara boravi dva dana. To je naš najveći skup od Samita nesvrstanih (1989. godine) i mislim da smo pokazali da možemo uspešno da predvodimo tu organizaciju i da njome predsedavamo, ali i da u organizacionom smislu obavimo to na najbolji mogućni način”, rekao je Dačić.

On je dodao da će se Ministarski savet OEBS-a u Beogradu “dugo pamtiti”, istakavši da je bio šest puta jeftiniji od samita u Švajcarskoj i kako je ocenio, 20 puta bolji.

“Premijer Srbije će biti najzadovoljniji jer smo uštedeli milion evra na organizaciji”, poručio je Dačić.

IVICA DACIC

Šef diplomatije smatra da je za Srbiju bilo izuzetno važno da se pokaže kao zemlja koja može uspešno da predsedava i vodi organizaciju kao što je OEBS, u vreme kada se, podsetio je, obeležava 40 godina od potpisivanja Helsinškog završnog akta i u godini koja je obeležena brojnim konfliktima i krizama.

Zahvalnice su dobili predstavnicima volontera, institucija i potkomiteta među kojima su bili predstavnici Vojne akademije, Kriminalisticko-policijske akademije, Univerziteta u Beogradu…

Takođe, zahvalnice su uručene sponzorima, među kojima su predstavnici ambasade Koreje, kompanije “Knjaz Miloš”, Elektroprivrede Srbije, Pošte Srbije, Puteva Srbije, predstavnici Želznica Srbije, Narodne banke Srbije, aerodroma “Nikola Tesla”, “Srbijagasa”, “Telekoma”, turističkih organizacija….

Uručene su zahvalnice i izvršnom komitetu, potkomitetu za bezbednost, logistiku i smeštaj, protokol i medije.

IVICA DACIC

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Srbija nije nikoga zvanično kandidovala za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i da će se o tome raspravljati narednih meseci.

“Mi nismo o toj temu doneli odluku. O tome će se raspravljati i to će sigurno biti predmet konsultovanja na najvišem novou sa državnim rukovodstvom”, rekao je Dačić u Palati Srbije, gde je dodelio zahvalnice onima koji su učestvovali u organizaciji i pripremama 22. Ministarskog saveta OEBS-a.

Šef srpske diplomatije demantovao je medijske natpise o toj temi i poručio: “Nismo nikada razmišljali o tome da podržimo neke druge kandidate”.

Dačić je istakao da zvanični proces kandidovanja tek sada počinje i da će potrajati najmanje do sredine naredne godine što, kako je naglasio, znači da će u drugoj polovini 2016. biti izabran generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

“Svakako da imena ima, ali kada govorimo o tome, treba voditi računa da Srbija ne odlučuje o tome nego stalne članice Saveta bezbednosti i uopšte Savet bezbednosti, tako da nikakve odluke do sada nisu završene. Razgovaralo se više puta, ali sigurno je da ćemo imati jasne stavove narednih meseci”, rekao je Dačić.

On je dodao da nije obaveza za države da imaju svog predstavnika u UN, ali da bi bio dobro za Srbiju da ima svog čoveka koji ima razumevanja za njene stavove.

IVICA DACIC

Na pitanje da li je među tim imenima Vuk Jeremić, Dačić je odgovorio da Jeremić “svakako jeste među imenima”, ali da Srbija zvanično nikoga nije kandidovala i nije raspravljala o tome.

“O tome će se raspravljati u narednim mesecima, jer je Savet bezbednosti UN je tek sada otvorio proceduru”, zaključio je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je ocenio da će najave naoružavanja nekih zemalja u regionu “svakako zahtevati odgovor Srbije”.

“To je potpuno suprotno globalnoj tendenciji razoružanja”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je dodao da je o tome razgovarano sa predstavnicima NATO i generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom.

“To će svakako zahtevati odgovor Srbije”, poručio je Dačić u Palati Srbije, gde je dodelio zahvalnice onima koji su učestvovali u organizaciji i pripremama 22. Ministarskog saveta OEBS-a.

Upitan da li je od premijera i lidera SNS Aleksandra Vučića tražio hitan sastanak na kome bi napravili dogovor o saradnji socijalista i naprednjaka u narednim godinama, Dačić je rekao da nije tražio nikakav sastanak pisanim putem.

“To je pogrešna interpretacija nekog medija, nisam poslao nikakvo pismo”, dodao je on.

“Mi smo se više puta dogovarali da treba da napravimo zajednički sastanak dva rukovodstva, ali zbog obaveza još nismo održali taj sastanak. Videćemo da li će to biti u narednim danima ili posle praznika”, rekao je Dačić.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština na Kosovu, Dačić je rekao da je interes Srbije da se ona što pre formira i da će se na tome insistirati.

“Nažalost, koristimo mehanizme preko Brisela. Očekujemo s njihove strane da izvrše pritisak na Prištinu i da se svi vrate realizaciji onoga što je dogovoreno”, naveo je on.

Dačić se osvrnuo i na izbegličku krizu poručivši da na to pitanje niko u svetu danas ne može da odgovori.

“Ta kriza neće trajati tako kratko. Nadam se da će svi biti u prilici da daju zajednički odgovor”, rekao je Dačić.

Izvor, foto: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.