Најновије

Србија је значајна спортска сила, а то подиже дух целе нације Посланичка група

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије на Другом ванредном заседању Народне скупштине Републике Србије о Предлогу закона о спорту.

„Данас причамо о једном предлогу закона и о једној теми која је веома пријатна и, рекао бих, са пуно усхићења и у једној доброј атмосфери разговарамо о Предлогу закона о спорту, тим пре што ми заиста имамо добрих резултата у овој области.

Мислим да ћемо се сложити са констатацијом, а то је и речено у члану 2. Предлога закона, да је спорт делатност од посебног значаја за Републику Србију. Спорт је својеврстан феномен који доприноси развоју друштва, обогаћује културу и економију. Саставни је део нашег идентитета који нас чини респектабилним у односима са другима што је веома значајно.

Спорт доприноси стварању свакако правих вредности, а пре свега ширењу етичких принципа, дисциплине, самокритичности, толеранције, упорности, поштења. Коначно, доприноси правилном психофизичком развоју деце и младих људи, доприноси унапређењу здравља.

Може се рећи да је Република Србија значајна спортска сила у врхунском спорту. Иако смо мала земља, имамо веома значајне резултате на светским и европским такмичењима. Ти резултати невероватно доприносе социјалној кохезији и они подижу дух, морал и мотивацију људи широм Србије у превладавању, истрајавању са свакодневним проблемима. Народ, а нарочито млади људи се идентификују са спортистима и са њиховим резултатима. У свести наших људи приликoм великих победа на спортским теренима врши се невероватна пројекција правих вредности и то свакако треба да буде један модел и механизам у даљем васпитавању и дизању духа нашег народа, нарочито младих људи.

Рекао бих да спорт и резултати који се добијају у нашој земљи остављају вечити траг за будуће време и тај траг треба свакако следити. Такав траг већ су угазили наши познати спортисти, и још га газе, као што је Новак Ђоковић, као што су наши кошаркаши, наши ватерполисти, рукометаши и многи други појединци који треба да служе за пример пре свега младој генерацији. Наш посланик Неђо Јовановић говорио је да и медији треба да прате све ове резултате, а мање да фаворизују деструктивне програме као што су ријалити програми.

Такав један траг се оставља за будуће време и он може да траје и стотинама година и вековима. Ја ћу рећи само један пример. Реч је о олимпијцу, Драгутину Томашевићу који је 1912. године носио српску краљевску заставу на Олимпијади у Стокхолму и тај маратонац је својим резултатима практично допринео да Србија по први пут постане олимпијска земља, да уђе у породицу олимпијских земаља.

Зато смо ми у Петровцу на Млави организовали, и већ траје, меморијални турнир у маратону и трчање на краће стазе на коме учествују од предшколског узраста, преко школских генерација, до сениора. Затим, подигнут му је споменик у центру града, а спортска хала у Петровцу на Млави носи његово име.

На такав начин треба заиста промовисати спорт и учинити да он буде део свакодневнице. Узимајући у обзир да наша нација, наши људи, наши грађани, наш живаљ има заиста велики потенцијал у спорту, с тим што спорт треба да буде део једне културе која треба да се развија,ту ми имамо чиме да се позабавимо и будите уверени да ћемо ми у Посланичкој групи увек подржати ваше настојање и да свакако идете добрим правцем, господине министре. Социјалистичка партија Србије ће гласати за овај закон“.

Категорије: Посланичка група