Најновије

ПС ОЕБС: Грађани и званичници Србије урадили изванредан посао ОЕБС

Грађани и званичници Србије урадили су изванредан посао вредан поштовања, изјавила је председавајућа Комитета за демократију, људска права и хуманитарна питања Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ПС ОЕБС) Изабел Сантос.

“Грађани и званичници Србије су урадили изванредан посао за поштовање, укључујући њихов хуманитарни став, спровођење биометријске регистрације и опремање објеката”, изјавила је Сантос, током посете прихватним објектима за избеглице у Миратовцу и регистрационом центру у Прешеву.

“Србија, као и многе друге земље, треба да буде део координисаног европског одговора. Тај одговор мора да буде заснован на подели терета, уклањању ограда и зидова, легалним каналима за миграцију и ефикасној, уобичајеној регистрационој процедури у земљама, које су суочене са приливом људи”, изјавила је Сантос, саопштено је из ПС ОЕБС.

Према њеним речима, ОЕБС може да уради више на управљању кризом, кроз размену најбољих разултата, организацију додатне обуке за званичнике који се баве избеглицама и мигрантима, пружање правне подршке, надгледања и извештавања.

Чланови Комитета за демократију, људска права и хуманитарна питања ПС ОЕБС разговарали су са избеглицама, хуманитарним радницима, званичницима у прихватним објектима за избеглице на граници између Србије и Македоније и припадницима различитих организација и хуманитарних група, међу којима УНХЦР и Међународне организације за миграције и Црвеног крста.

Делегацију, у којој су били у потпредседница Комитета Ивана Добесова из Чешке и специјални представник ПС ОЕБС о пограничним питањима Игнацио Санчез Амор из Шпаније, угостила је известилац Комитета и потпредседница српског парламента Гордана Чомић.

Делегацији су се придружили и шефица српске делегације при ПС ОЕБС Дијана Вукомановић, члан делегације Мехо Омеровић, председавајући Комитета парламента Србије о људским и мањинским  правима и родној равноправности и генерални секретар ПС ОЕБС Роберто Монтела.

Извор: Танјуг

Категорије: ОЕБС