Богосављевић-Бошковић разговарала са пољопривредницима и представницима Града Сомбора Вести

Представници Министарства пољопривреде и заштите  животне средине и локалне самоуправе у Сомбору договорили су се да се у најкраћем могућем року пронађе модел по коме би се државно пољопривредно земљиште на територији Сомбора дало у закуп за пролећну сетву, изјавила је министар пољопривреде и заштите животне средине проф.  др Снежана Богосављевић Бошковић.

Министар је апеловала на све локалне самоуправе да поштују закон и рокове за усвајање годишњих програма заштите уређења и коришћења пољопривредног земљишта, као и рокове за спровођење јавног надметања за издавање државног земљишта у закуп.

„То је у интересу пољопривредника и свих нас и важно је да се тај посао спроведе на прописан начин. Наше инспекције су већ на терену где утврђују чињенично стање, како би се прецизирали наредни кораци“, рекла је Богосављевић Бошковић након састанка.

Она је подсетила да нови Закон о пољопривредном земљишту предвиђа меру обуставе трансфера средстава из буџета за све оне локалне самоуправе које не поштују рокове.

„Упозоравам да се узурпација неће толерисати и локалне самоуправе имају обавезу по закону да усеве скину у том случају, а узурпатори ће плаћати новчану казну у троструко већем износу у односу на просечну постигнуту цену закупа земљишта на подручју округа“, рекла је Богосављевић Бошковић.

Министар је навела да су данашњем састанку присуствовали градоначелник Сомбора Саша Тодоровић са својим сарадницима, као и представници пољопривредних произвођача.

Циљ тог сусрета је био, како је казала Богосављевић Бошковић, да се размотри стање на терену и саслушају њихове примедбе на узрупацију земљишта и види на који начин држава може да реагује у тим случајевима.

Осим што закон предвиђа меру скидања усева и троструко већи износ плаћања казне за узурпаторе, треба имати у виду да су ту и друге институције система, јер узурпатори нису јачи од институција система и државе, поручила је министар.

„Мислим да ћемо успети да превазиђемо проблем и битно је да локалне самоуправе поштују закон и рокове у вези јавног надметања да не би дошли у ситуацију да угрожавамо рокове за сетву“, закључила је Богосављевић Бошковић.

Извор: МПЗЖС

 

Категорије: Вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.