Најновије

Проф. др Жарко Обрадовић у емисији „Прав угао“ на РТВ Вести

Не треба имати примисао да у Социјалистичкој партији Србије  нема људи који не желе сарадњу са Српском напредном странком, као што и унутар СНС има оних који не желе сарадњу са СПС, али су то појединачна мишљења која не могу да доведу у питање глобални став странке, изјавио је потпредседник социјалиста проф. др Жарко Обрадовић.
Обрадовић је, гостујући у емисији „Прави угао“ Радио-телевизије Војводине, истакао да је у протекле три године, на редовним партијским седницама СПС, председник странке Ивица Дачић је више пута питао да ли неко од чланова има нешто против сарадње са СНС и да, ако има, изађе и образложи свој став, али да се нико није јавио за реч.

„Ко је то ко може да каже да социјалисти нису за сарадњу са напредњацима“, пита се Обрадовић и напомиње да социјалисти нису били потребни Српској напредној странци да би се ова влада формирала, али да су ипак позвани у власт, због чега су преузели одговорност за све оно што Влада Србије ради.

Коментаришући наводне инсајдерске информације са седница СПС, да на критике чланова око тога како СНС третира свог партнера у Влади, Дачић одговара контрапитањем: „А како би сте живели без власти“, потпредседник СПС каже тим инсајдерима често недостаје име и презиме, те да је пре само два месеца у медијима била кампања да се СПС и СНС не удруже.

„Имам утисак да код неких постоји страх од неке, теоретски могуће, заједничке листе која би освојила 60-70 одсто гласова“, објашњава он.

Обрадовић се осврнуо и на недавну изјаву потпредседнице Владе Србије и СНС Зоране Михајловић, која је представнике коалиционог партнера назвала „бедницима који свакодневно изговарају многе лажи“, истичући да односе две странке неће креирати ни један појединац, ма шта тај мислио о свом ставу, него главни органи странке.

Гост емисије „Прави угао“ је рекао да су и он и Дачић више пута објаснили изјаву почасног председника СПС Милутина Мркоњића, да је Прокоп далеко од завршеног и да у њега треба уложити још најмање 160 милиона евра.

„Влада је урадила велику ствар и треба честитати Вучићу и Михајловићевој. Радови на Прокопу су започети давно, а важно је напоменути да је пројекат прекинут 2003. године јер је коалиција ДОС сматрала да Прокоп не заслужује пажњу“, каже он.

Обрадовић је демантовао да се СПС састајао два пута због Мркоњићевих изјава и рекао да је начелно договорен став да пре изношења ставова у јавност, од сада сваки члан мора да добије сагласност врха странке.

Говорећи о идеологији странке, Обрадовић указује на то да многи нису свесни шта левица значи, али и да се левица тренутно налази у својеврсној кризи идентитета, да тражи себе у глобалном свету.

„У СПС-у је остало много тога од социјалдемократије, а да је није било у законима, па самим тим и у животима људи, питање је да ли би могли да вреднујемо шта је све левичарско. Са друге стране, нама спочитавају левичарски идентитет када чинимо нешто добро, а када желе да нас вежу за СКЈ, онда кажу да смо наследници комуниста“, каже он.

Обрадовић напомиње да је интервенција СПС, код нпр. деловање ММФ у Србији, могућа у мери у којој та странка може да делује.

„Демократској странци, која се такође промовише као левичарска странка, нико не спочитава доношење катастрофалног Закона о раду и учешће у пљачкашкој приватизацији“, додаје он.

Обрадовић каже и да су промене 2000. године од Србије направиле „пусто острво без великог запошљавања, у односу на очекивања“, те да ће се у предизборној кампању СПС усредсредити на визију економски јаке Србије у којој је могуће наћи посао.

„У време Слободана Милошевића су приватизована предузећа која су била власништво радника, а онда ДОС доноси Закон о раду по којем власници предузећа не могу бити радници, него држава. Погледајте као су приватизовани Хемофарм, Апатинска пивара, Соко Штарк“, указује он и додаје да је много тога што не ваља започео управо ДОС.

Потпредседник СПС каже да да ће његова странка водити „позизивну кампању, али да не беже од тога да остану у опозицији, те да је Дачић јасно рекао да неће ићи „са фронцлама од ДОС-а или са десничарима“.

Обрадовић каже да се не доводи у питање сарадња са Партијом уједињених пензионера Србије и Јединственом Србијом, али да ће се о конкретним договорима знати у току ове недеље, када започну разговори о коалиционом наступу.

„Не видим да расподела мандата у оквиру коалиције може да буде проблем, али и о томе ћемо разговарати, ако буде било потребно“, истиче он.

На опаску неких политичких аналитичара да „људи у СПС нису револуционари и да немају ентузијазма да се мењају“, Обрадовић одговара да они догађаје посматрају шире.

„Код нас нема „или-или“, како се овде сви понашају… ми имамо програм, енергију и жељу, али потребно је да нам грађани дају подршку. У односу на број добијених мандата, ми смо чинили оно што смо могли и то је сурова реалност“, објашњава он.

Обрадовић каже да је велики поклоник азијског тигра – Кине, њихове мудрости, филозофије и начина на који решавају међународне проблеме, те да би волео да велики део тога буде и део политике СПС.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.