Најновије

Примопредаја техничке документације за пројекат врeдан 17,1 милион евра Вести

„Управљање отпадним водама је један од најскупљих и најзахтевнијих подсектора животне средине у процесу приступања ЕУ. Србија је свесна колики су захтеви за улагањима и потребама за изградњом инфраструктуре за сакупљање и пречишћавање отпадних вода. У том смислу, пројекат Изградње постројења за прераду отпадних вода и канализационог система у Краљеву је веома значајан за Министарство пољопривреде и заштите животне средине због унапређења квалитета животне средине, а самим тим и квалитета живота грађана на територији града Краљева и смањења загађења реке Ибар”, рекла је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић приликом примопредаје техничке документације за пројекат изградње фабрике за прераду отпадних вода и канализационог система.

Поред министра Богосављевић Бошковић примопредаји су присуствовали министар за рад, запошљавање и социјалну политику Александар Вулин, Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт, директор Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић и градоначелник Краљево Томислав Илић.

Министарка је истакла да се овај пројекат налази на листи приоритететних инфраструктурних пројеката Министарства у области управљања отпадним водама, и изразила уверење да ће се обезбедити финансирање из ИПА 2017, заједничком сарадњом Министарства, ЕУ и града Краљева.

„Министарство је предложило израду техничке документације до одређеног нивоа кроз ППФ4 пројекат. Након тога, ППФ5 пројекат је наставио са даљом израдом и комплетирањем потребне техничке документације. При изради ове документације водило се рачуна да системи за сакупљање и пречишћавање отпадних вода имају што ниже оперативне трошкове како би буџети домаћинстава грађана били што мање оптерећени”, нагласила је Богосављевић Бошковић.

Након тога министарка Богосављевић Бошковић је посетила Ветеринарски специјалистички институт Краљево и том приликом истакла да је ово један од 12 института у Србији, који има изузетне резултате, компетентан и стручан кадар, адекватну опрему и акредитоване процедуре по највишим светским стандардима.

„Током дугогодишње сарадње ЕУ је у опрему у овом институту уложила 300.000 евра, на чему смо ми изузетно захвални. Институт располаже модерном лабораторијском опремом за превенцију и контролу заразних болести и контролу безбедности хране. Ветеринарски институт Краљево има бројне резултате, пре свега у борби против беснила и свињске куге. Више од три године немамо појаву беснила домаћих животиња, док од 2010. године нема појаве класичне куге свиња“, изјавила је министарка.

Богосављевић Бошковић је истакла да се захваљујући твининг пројектима са ЕУ у претходном периоду у значајној мери транспоновали прописи и европски стандарди у ветерини и контроли безбедности хране и додала да је један такав пројекат сада у току „Унапређење објеката за производњу хране животињског порекла и управљање споредним производима животињског порекла“ у вредности 2 милиона евра са планом завршетка до 2016.

Извор: МПЗЖС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.