Симбол слободе и два величанствена догађаја Вести

Србија је једина земља која истог дана обележава два величанствена догађаја у европској историји – подизање устанка против моћног Османског царства 1804. и доношење једног од најмодернијих устава на свету 1835. Зато се 15. фебруар – Сретење – прославља као Дан државности Србије.

– Ниједан народ нема тако добар празник, јер тај празник обележава две јединствене појаве у европској историји – Срби су повели први успешни устанак од свих малих народа у Европи, а онда су донели најслободоумнији устав у региону. У време када је код наших суседа буквално било робова, као у Румунији, ми смо били земља слободних грађана – каже за Курир потпредседник СПС и историчар Предраг Марковић.

Колико су важни ови догађаји, који се називају и Српском револуцијом, додаје он, показују њени резултати: ослобађање Србије од турске власти, изградња Србије као државе и препород друштва. Све је почело Првим српским устанком, који је отпочео као месна побуна против дахија, а прерастао је у прву етапу Српске револуције. Устаници предвођени Карађорђем успели су да ослободе Београдски пашалук.

Доношењем Сретењског устава, Србија је 1835. добила и прве државотворне симболе – границе, грб и заставу. Устав је прокламовао једнакост свим грађанима пред законом и судом, као и неприкосновеност иметка. Укинуо је кулук, осим државног, и прогласио слободу вероисповести.
– Тај устав је био тако слободоуман да су се велике силе удружиле да га пониште, па га је кнез Милош суспендовао после само 55 дана важења. Ипак, он је остао симбол слободе и демократије – истиче он.

Дан државности Србије обележава се у Марићевића јарузи крај Орашца.
– Можда би Французи имали параду, Американци ватромет, али код нас никакав сличан вид обележавања не постоји. Једноставно, није било воље да се осмисли специфична манифестација за овај празник – каже Марковић.

Извор: Курир