Најновије

Трибина ФОЖ СПС – „Реч је о жени“ Вести

У седишту Социјалистичке партије Србије одржана је трибина у организацији Форума жена под слоганом „Реч је о жени“ на којој се присутним дамама обратио и председник СПС Ивица Дачић.

Лидер социјалиста је на самом почетку скупа уочи 8. марта – Mеђународног дана жена, честитао женама празник.

IMG_7433

Дачић је поручио да jе у Србиjи доста учињено на побољшању положаjа припадница нежниjег пола, али да jош доста треба да се уради, нарочито када jе реч о борби против насиља у породици и изjедначавања плата.

Дачић jе уочи трибине форума жена СПС „O жени jе реч“, подсетио да jе Дан жена увек био левичарски празник, да jе настао као симбол борбе за политичка, економска и социjална права жена, да jе та борба била дуга, jер jе на пример Шваjцарска  тек 1972. године женама увела право гласа.

„Нико не би очекивао да у срцу Eвропе не постоjи право гласа за жене. Tрудничко боловање, породиљско боловање, то су права коjа нису постоjала у време када jе оваj дан уведен. Постоjи нешто што ни данас не постоjи, а то jе иста плата за исти рад, познато jе да широм Eвропе постоjи разлижицто исплаћивање плата за исти рад, исто радно место и исту спрему за мушкарце и жене“, истакао је Ивица Дачић

Честитаjући женама празник, Дачић jе рекао да jе у Србиjи урађено доста тога на побољшању њиховог положаjа, па jе законом прописана обавеза да трећина кандидата за посланике буду жене.

„Kао Влада Србиjе доста смо урадили на томе и надам се да ћемо и у наредним годинама имати прилику да стање у тоj области побољшамо, сад ћу рећи у складу са европским стандардима, али ни они нису иделани, нарочито када jе реч о изjедначавању плата“, рекао jе Дачић.

IMG_7432

На трибини се присутним женама обратила и председница ФОЖ СПС проф. др Славица Ђукић-Дејановић која је истакла да  жене партиципирају у јавном и политичком животу Србије али и да је пред њима век током којег ће оне показати сву своју снагу јер се Међународни дан жена слави као борба за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

Ђукић-Дејановић је честитала женама предстојећи празник  и захвалила се социјалисткињама на преданом раду и огромном доприносу реализацији циљева СПС-а.

“Храброст, истрајност и мудрост жене су рецепт како за бољу Социјалистичку партију Србије тако и за бољу, али и лепшу Србију“, истакла је Ђукић-Дејановић.

IMG_7437

Председник младих социјалиста Ђорђе Ђоковић поздравио је присутне жене и изразио је велико задовољство што је позван да увелича овај величанствен скуп.

“Социјалистичка партија Србије препознаје колико је питање положаја жена  важно у Србији и колико је учешће жена у политици битно за решавање свих проблема у нашем друштву. Радује ме чињеница да све више младих жена препознаје наше левичарске и социјалдемократске идеје јер се управо највише од нас левичара очекује  да отворимо простор женама у политици и да променимо већ устаљену праксу да жене представљају само квоту”, истакао је Ђоковић.

IMG_7438

Женама социјалисткињама обратила се и чланица Председништва СПС проф. др Снежана Богосављевић-Бошковић која је истакла да је јако важно да жена буде економски самостална и образована.

“Држава је показала, у претходном периоду, да препознаја улогу жена у нашем друштву и обезбедила је посебне мере за развој женског предузетништва”, рекла је Богосављевић-Бошковић и додала да 8. март славе жене као симбол њихове вековне борбе за људска права, равноправност и разбијање стереотипа и родних предрасуда.

На трибини „Реч је о жени“ присуствовао је заменик председника СПС Александар Антић, председница Извршног одбора др Дијана Вукомановић, која је и потпредседница Форума жена Социјалистичке партије Србије и остали чланови руководства.

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

ГЛАВНОГ ОДБОРА СПС