Tribina FOŽ SPS – “Reč je o ženi” Vesti

U sedištu Socijalističke partije Srbije održana je tribina u organizaciji Foruma žena pod sloganom “Reč je o ženi” na kojoj se prisutnim damama obratio i predsednik SPS Ivica Dačić.

Lider socijalista je na samom početku skupa uoči 8. marta – Međunarodnog dana žena, čestitao ženama praznik.

IMG_7433

Dačić je poručio da je u Srbiji dosta učinjeno na poboljšanju položaja pripadnica nežnijeg pola, ali da još dosta treba da se uradi, naročito kada je reč o borbi protiv nasilja u porodici i izjednačavanja plata.

Dačić je uoči tribine foruma žena SPS “O ženi je reč”, podsetio da je Dan žena uvek bio levičarski praznik, da je nastao kao simbol borbe za politička, ekonomska i socijalna prava žena, da je ta borba bila duga, jer je na primer Švajcarska  tek 1972. godine ženama uvela pravo glasa.

“Niko ne bi očekivao da u srcu Evrope ne postoji pravo glasa za žene. Trudničko bolovanje, porodiljsko bolovanje, to su prava koja nisu postojala u vreme kada je ovaj dan uveden. Postoji nešto što ni danas ne postoji, a to je ista plata za isti rad, poznato je da širom Evrope postoji razližicto isplaćivanje plata za isti rad, isto radno mesto i istu spremu za muškarce i žene”, istakao je Ivica Dačić

Čestitajući ženama praznik, Dačić je rekao da je u Srbiji urađeno dosta toga na poboljšanju njihovog položaja, pa je zakonom propisana obaveza da trećina kandidata za poslanike budu žene.

“Kao Vlada Srbije dosta smo uradili na tome i nadam se da ćemo i u narednim godinama imati priliku da stanje u toj oblasti poboljšamo, sad ću reći u skladu sa evropskim standardima, ali ni oni nisu idelani, naročito kada je reč o izjednačavanju plata”, rekao je Dačić.

IMG_7432

Na tribini se prisutnim ženama obratila i predsednica FOŽ SPS prof. dr Slavica Đukić-Dejanović koja je istakla da  žene participiraju u javnom i političkom životu Srbije ali i da je pred njima vek tokom kojeg će one pokazati svu svoju snagu jer se Međunarodni dan žena slavi kao borba za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Đukić-Dejanović je čestitala ženama predstojeći praznik  i zahvalila se socijalistkinjama na predanom radu i ogromnom doprinosu realizaciji ciljeva SPS-a.

“Hrabrost, istrajnost i mudrost žene su recept kako za bolju Socijalističku partiju Srbije tako i za bolju, ali i lepšu Srbiju“, istakla je Đukić-Dejanović.

IMG_7437

Predsednik mladih socijalista Đorđe Đoković pozdravio je prisutne žene i izrazio je veliko zadovoljstvo što je pozvan da uveliča ovaj veličanstven skup.

“Socijalistička partija Srbije prepoznaje koliko je pitanje položaja žena  važno u Srbiji i koliko je učešće žena u politici bitno za rešavanje svih problema u našem društvu. Raduje me činjenica da sve više mladih žena prepoznaje naše levičarske i socijaldemokratske ideje jer se upravo najviše od nas levičara očekuje  da otvorimo prostor ženama u politici i da promenimo već ustaljenu praksu da žene predstavljaju samo kvotu”, istakao je Đoković.

IMG_7438

Ženama socijalistkinjama obratila se i članica Predsedništva SPS prof. dr Snežana Bogosavljević-Bošković koja je istakla da je jako važno da žena bude ekonomski samostalna i obrazovana.

“Država je pokazala, u prethodnom periodu, da prepoznaja ulogu žena u našem društvu i obezbedila je posebne mere za razvoj ženskog preduzetništva”, rekla je Bogosavljević-Bošković i dodala da 8. mart slave žene kao simbol njihove vekovne borbe za ljudska prava, ravnopravnost i razbijanje stereotipa i rodnih predrasuda.

Na tribini “Reč je o ženi” prisustvovao je zamenik predsednika SPS Aleksandar Antić, predsednica Izvršnog odbora dr Dijana Vukomanović, koja je i potpredsednica Foruma žena Socijalističke partije Srbije i ostali članovi rukovodstva.

SLUŽBA ZA INFORMISANJE

GLAVNOG ODBORA SPS

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.