Najvažnija liderska kampanja Izbori 2016

Novinar Danasa posetio je izborni štab SPS. Kada smo pitali da li možemo da posetimo izborni štab, Dijana Vukomanović se odmah složila bez bilo kojih uslova. Kako nam je rekla kada smo došli, nikome u stranci nije najavila naš dolazak kako bismo zatekli spontanu situaciju. Verujemo i da je bilo tako, jer su mnogi bili iznenađeni.

Na prvi pogled u sedištu Socijalističke partije Srbije na Studentskom trgu, dva dana pred prvu i veliku konvenciju u novosadskom Spensu, deluje mirno. I bez gužve. Međutim, četrdesetak ljudi, na pet spratova, skoro 24 sata dnevno, bavi se planiranjem i koordinisanjem aktivnosti u izbornoj kampanji.

Predsednica Izvršnog odbora stranke Dijana Vukomanović, koja je dočekala i ugostila reportera Danasa, kaže da se takav utisak stiče jer je vertikalna struktura sedišta i da bi mnogo življe bilo da su svi na istom spratu. Većina, ipak, dolazi u popodnevnim časovima pošto mnogi imaju radnih obaveza i na funkcijama na kojima se još nalaze.

Centar dešavanja u pripremi izborne kampanje nalazi se na drugom spratu. Tu je i kabinet predsednika socijalista Ivice Dačića, koji, kažu, povremeno dolazi jer ima dosta obaveza kao ministar spoljnih poslova.

U kancelariji Dijane Vukomanović okačene su dve tabele „Mart – mesec velikog starta“ i „April – ‘vruća’ faza kampanje“, sa rasporedom stranačkih skupova kojih će biti i po nekoliko dnevno. Na stolu Vukomanovićeve je i mapa Srbije podeljena po gradovima i to u tri boje – crvena, narandžasta i siva. Crvena su mesta u kojima će se voditi centralna, liderska kampanja koja podrazumeva izborne konvencije, narandžasto je sekundarna kampanja tokom koje će se održavati tribine, tematski skupovi, razgovori sa građanima, dok su mesta na kojima za sada nisu planirane aktivnosti označena sivom bojom.

Iako kaže da voli boje u organizaciji posla, za kampanju je pripremljena i takozvana „crna lista“ na kojoj su označena mesta u kojima je SPS zabeležila odliv glasova na izborima 2014. u odnosu na 2012. godinu.

Na dnevnom nivou prave se i tabele sa koalicionim formulama za lokalne izbore, u kojima se navodi da za sada socijalisti od 160 opština u 74 idu samostalno, sa Jedinstvenom Srbijom u 64, a sa naprednjacima u nekoliko. Na svim nivoima targetirali su, kaže, da budu kao i na republičkim izborima treća izborna lista na glasačkim listićima, ali to nije bilo moguće svuda.

 „U fazi smo smišljanja slogana. Imamo nekoliko predloga, ali nismo mnogo opterećeni time. Kako mi ovde kažemo u šali, držimo se Koka-Kola fazona. Boje su nam crveno-bele i imamo brend koji traje već 25 godina“, objašnjava ona.

U kancelariji zamenika predsednika IO SPS Đorđa Čabarkape više je ljudi, među njima i kandidat za poslanika Vanja Vukić. Preko celog jednog zida nalazi se kalendar sa praznim poljima u kojima će se upisivati aktivnosti tokom kampanje, a centralni sto u prostoriji prepun je papira sa tabelama, grafikonima i mapama. Svi su na telefonima jer su lokalni odbori toga dana imali rok do podneva da pošalju svoje planove za kampanju.

Na ostalim spratovima nalaze se savetnici, zaduženi za komunikaciju sa okružnim odborima stranke. Na čevtvrtom spratu je informativna služba koja sama tokom kampanje radi pres-klipinge i održava društvene mreže. Ne plaćaju posebne agencije za to, ali im pomažu omladinci stranke. Botove, kažu, nemaju. I nismo ih ni videli.

Poslednji peti sprat pripada omladincima stranke koji volonterski i samoinicijativno rade na idejama za kampanju. Napravili su android aplikaciju stranke, uradili su nekoliko promotivnih spotova koji će se vrteti po društvenim mrežama, ažuriraju bazu članstva, mnogi su na terenu… Uskoro očekuju aktiviranje kol centra, kao za prošle izbore u okviru kojeg će pozivati članove kako bi proverili da li su aktivni.

Mladima je ovde ostavljeno puno prostora za kreativnost. Sve naše ideje i sugestije se saslušaju“, ističe predsednik Socijalističke omladine Đorđe Đoković.

Za 13 časova zakazan je sastanak koordinacije, koji se održava tri put nedeljno – ponedeljkom, sredom i petkom. To su sastanci „užeg jezgra“ partije o pitanjima iz kampanje. Ovog petka je malo kasnio. Na sastanak koji je sazvao Aleksandar Antić došli su i Žarko Obradović, Branko Ružić, Dušan Bajatović… Neformalno su se pitali ko će biti zadužen za odnose sa medijima tokom kampanje, a neko je dobacio da to treba da bude Dijana Vukomanović, inače jedina žena na sastanku. Dalji tok sastanka bio je zatvoren za javnost, u ovom slučaja za novinara Danasa. I tu se naša poseta sedištu SPS završila.

Izvor: Danas

Kategorije: Izbori 2016

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.