Jačanje saradnje Srbije i Ruske Federacije na svim nivoima Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin razgovarali su na jučerašnjem sastanku u Moskvi o ekonomskim pitanjima, turizmu, građevinskoj i automobilskoj industriji, kao i o poljoprivredi.

Dačić i Rogozin, koji su i kopredsedavajući srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, razmatrali su mogućnost izmeštanja proizvodnje ruskih auto-delova iz Turske u Srbiju, kao i uključivanje srpskih građevinara u ruske projekte.

Rogozin je je tom prilikom rekao da Rusija želi da pospeši saradnju na svim nivoima sa Srbijom i ukazao na značaj Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

„Centar u Nišu je humanitarni centar i nema nikakve veze za pitanjima odbrane. I sada, kada se pojavila mogućnost velikog posla razminiranja u Palmiri u Siriji, vidim velike mogućnosti za centar u Nišu, a on za sada nije formalizovan. Mi smatramo da treba ubrzati potpisivanje sporazuma o statusu saradnika kako bi on počeo da funkcioniše za one poslove za koje je osnovan”, naveo je Rogozin.

Ministar Dačić se juče sastao i sa ministrom odbrane Ruske Federacije Sergejem Šojguom, sa kojim je razgovarao o vojno-tehničkoj saradnji, obuci vojnih kadrova Vojske Srbije u Rusiji i nabavci naoružanja od Rusije.

Prvi potpredsednik Vlade je tom prilikom naveo da je Srbija zainteresovana za razvoj vojne saradnje sa Rusijom i najavio da će se Specijalna komisija za vojno–tehničku saradnju Srbije i Rusije sastati 13. aprila u Beogradu. Dačić je rekao i da Srbija Rusiju smatra svojim prirodnim saveznikom, sa kojima čvrsto sarađuje već vekovima i zahvalio Rusiji na podršci koju pruža Srbiji i srpskom narodu, a posebno po pitanju Kosova i Metohije. On je takođe naveo da sa Šojguom već godinama ima dobru saradnju, kao i da su dobro sarađivali i po pitanju rešavanja krize u Ukrajini, dok je bio predsedavajući OEBS–u.

Ministar Šojgu je ocenio je da je srpsko–ruska saradnja veoma aktivna, a prioritet je realizacija sporazuma postignutih na najvišem nivou. Prema njegovim rečima, kurs proširenja partnerstva potvrđen je tokom nedavne posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Moskvi i njegovim razgovorima sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Šojgu je pozvao ministra odbrane u Vladi Srbije Zorana Đorđevića da učestvuje na 5. Međunarodnoj konferenciji za bezbednost koja će biti održana 27. i 28. aprila u Moskvi, a čija će glavna tema biti borba protiv terorizma.

„Vidimo njegovu posetu kao dobru mogućnost za lično upoznavanje i razmenu mišljenja o ključnim pitanjima bilateralne vojne saradnje. Imamo zgusnut raspored aktivnosti ove godine, uključujući pregovore predstavnika generalštaba, zajedničke vojne vežbe, uzajamne posete delegacija, kao i pripremu vojnih kadrova”, naglasio je Šojgu.

On je takođe izrazio nadu da će pripadnici Vojske Srbije i ove godine učestvovati na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji.

Šojgu je rekao da Rusija nastavlja da radi na humanitarnom deminiranju u Srbiji i da postoji veliko iskustvo u toj oblasti, a da bi značajan zajednički projekat mogao da bude deminiranje sirijske Palmire.

„Kada smo osnivali Srpsko–ruski centar u Nišu mi smo pretpostavili da ćemo te radove obavljati i u trećim zemljama”, objasnio je Šojgu. Takođe, on je dodao da je tokom sastanka posebna pažnja bila posvećena evropskoj bezbednosti, uključujući i situaciju na Balkanu.

Šef srpske diplomatije u Moskvi se juče sastao i sa mitropolitom Ruske pravoslavne crkve Ilarionom povodom dogovora o početku radova na izradi mozaika u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Mitropolit Ilarion je na sastanku rekao da je zahvaljujući donaciji „Gaspromnjefta” od 4 miliona evra za izradu mozaika u Hramu Svetog Save došlo vreme da se pređe na praktični plan, jer to je suma sa kojom radovi mogu da počnu. Takođe, on je istakao da je sada najvažnije raspisati tender za izvođača radova.

Dačić je potvrdio da Srbija radi na tome da realizacija počne što pre i pozvao mitropolita Ilariona da poseti Beograd i nastave dijalog.

Prvi potpredsednik Vlade je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje dve crkve i posete ruskog patrijarha Kirila Beogradu. „Zahvalni smo vam na pomoći, a naročito kada je reč o Kosovu i Metohiji”, istakao je Dačić.

Izbor, foto: MSP

Video: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.