Најновије

Трибина ФОЖ СПС у Чачку Форум жена

Форум жена СПС у сарадњи са представницама коалиционих партнера на локалном нивоу ЈС и ДСС у Чачку одржале су трибину на тему „Равно-правно: важност учешћа жена у друштвеном животу“. На трибини је било речи о важности учешћа жена у сферама политике, образовања, културе и другим сегментима друштва, економском оснаживању жена, а указано је и на негативне појаве као што је насиље у породици и законским могућностима за њихово сузбијање.

Говорећи о Закону о родној равноправности секретарка Форума жена СПС и кандидаткиња за народну посланицу Снежана Пауновић је рекла да ће усвајање тог закона  допринети смањењу дискриминације и унапређивању положаја жена у Србији. Пауновић је додала да ће се социјалисткиње и убудуће залагати за економско оснаживање жена наводећи као један од главних задатака  регулисање здравствене заштите жена које живе и раде  на селу.

Кандидаткиња за одборницу у СГ Чачка и председница ФОЖ СПС ГрО Чачак  Наташа Цвијовић је рекла да је остварен значајан напредак у погледу сузбијања дискриминације над свим друштвено осетљивим групама  и подсетила на рад социјалисткиња у протекле четири  године одборничког мандата и њихов допринос положају жена, самохраних родитеља, једнородитељских породица, деци из хранитељских породица, инвалидних лица и других грађана који, како је навела „само желе да имају једнаке шансе и могућности као већина грађана“.

-У реалном животу положај жена и грађана и грађанки који се на било који начин осећају дискриминисаним је далеко од оног гарантованог конвенцијама и законима. Настављамо да се залажемо за праведнији и хуманији статус тих грађана јер то је мисија социјалисткиња- рекла је Цвијовић.

FOZ Cacak3132016-2

У име коалиционих партнера на локалу представница ДСС Данијела Шутић је указала да је скоро дупло више високообразованих жена у односу на мушкарце али и да је стопа незапослености жена знатно виша у односу на њихове колеге мушкарце који за исти посао са истом стручном спремом, како кажу статистички подаци у Србији, зарађују 16 % веће плате од својих колегиница.

Највећу пажњу на трибини изазвала је тема о породичном насиљу о чему је говорила кандидаткиња за одборницу Ана Вигњевић која је указала на препознавање насиља у породици и апеловала на жене, мајке, сестре, партнерке да не ћуте о насиљу које је заступљено код сваке треће жене. Вигњевић је говорила о значају и улози породице и родитеља као највећој подршци у превазилажењу проблема који се зову насиље и злостављање.

Уз велику подршку активностима жена на трибини је говорио кандидат за градоначелника Чачка и председник ГрО  СПС Вељко Неговановић.

ФОЖ СПС Чачак

 

 

 

Категорије: Форум жена